Avertismentul medicului Mihai Craiu, după ce România a înregistrat aproape 17.000 de noi cazuri COVID-19 pentru a doua zi consecutiv: ”Nu vă tratați cu Azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!”

Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la administrarea medicamentului azitromicină de către tot mai mulţi români care au COVID-19. Medicul precizează că acest antibiotic nu ar trebui folosit în cazul pacienţilor COVID-19.

19 ian. 2022, 13:27
Avertismentul medicului Mihai Craiu, după ce România a înregistrat aproape 17.000 de noi cazuri COVID-19 pentru a doua zi consecutiv: ”Nu vă tratați cu Azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!”

Grupul de Comunicare Strategică anunţă că până miercuri, la ora 10:00, s-au înregistrat peste 16.600 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 58 de decese, din care două din perioada anterioară. Incidenţa cazurilor în Bucureşti a crescut la 6,69 de la 6.15, în urmă cu o zi.

Este pentru a doua zi consecutiv când România raportează aproape 17.000 de cazuri COVID, iar medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la administrarea antibioticului azitromicină în rândul celor infectaţi cu coronavirus.

„Aceasta structură spectaculoasă este… azitromicina. Faimoasa moleculă ce a dat atâtea false speranțe privind tratamentul formelor ușoare și medii de infecție cu SARS-CoV-2. De altfel și zilele acestea se prescrie frenetic pentru unii din cei foarte mulți care au o infecție ușoară cu noul coronavirus. Ipoteza de lucru enunțată la începutul anului 2020 că azitromicina ar putea avea efecte antivirale în maladia COVID-19 a fost infirmată de numeroase studii clinice.

Citeşte şi: Cu ce simptome poate debuta Omicron la copii. Mihai Craiu: „Avem un etaj plin de copii cu perfuzii, oxigen”

Prin administrarea unei doze unice de azitromicină la inceputul bolii se spera influențarea răspunsului inflamator în așa mod încât eliberarea de molecule de semnalizare să nu evolueze către „furtuna de citokine”. Cu toate consecințele ei nefaste… Din pacate dovezile arată că această administrare are efecte similare cu administrarea unei doze de placebo. Cel puțin în primele 14 zile de la doză.. . Nici administrarea unor doze repetate, pentru 3 zile, nu funcționează mai bine, o dovedește studiul britanic PRINCIPLE. Acesta a evaluat tratamentul COVID-19 la persoane cu risc de evoluție gravă.

Și, ca să fie clar pentru toată lumea, nici măcar adăugarea azitromicinei la tratamentul uzual al bolii ușoare sau medii (studiul ATOMIC2) nu a modificat riscul de agravare sau spitalizare – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34252378/

Citeşte şi: Alexandru Rafila infirmă o „creştere geometrică” a numărului de cazuri de COVID-19 la copii

Cu alte cuvinte:
1. Nu vă tratați singuri cu azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!
2. Nu are indicație (deci nu trebuie prescrisă) în formele ușoare de COVID-19, tratate la domiciliu – apropos există un NOU protocol național de tratament în infecția cu SARS-CoV-2, protocol ce corectează eroarea unei recomandări mai vechi, a prescripției de antibiotice, la copilul ce are formă ușoară de boală.

Citeşte şi: Octavian Jurma: Sâmbătă e posibil să depăşim recordul din valul 4-Delta. Vom avea 1000 de copii internaţi şi 20.000 de cazuri noi zilnic

MESAJ DE LUAT ACASĂ – antibioticele se dau în boli bacteriene dovedite.
Administrarea profilactică de antibiotice, în bolile acute, este contraindicată, cu unele excepții (excepții în care nu intră COVID-19!!) – puteți citi aici despre profilaxia asociată tratamentelor stomatologice, preoperator, la naștere sau la pacienții cu infecții cronice și imunodeficiențe – https://www.webmd.com/…/what-to-know-prophylactic…”, a scris medicul Mihai Craiu pe Facebook.