Avertismentul medicului Mihai Craiu înainte de începerea şcolii. „Varianta delta pare să infecteze o pondere mai mare de copii”

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a explicat că varianta delta a COVID-19 pare să infecteze o pondere mare de copii, fapt ce generează o serie "îngrijorări legimite" în rândul părinţilor.

11 sept. 2021, 19:55
Avertismentul medicului Mihai Craiu înainte de începerea şcolii. „Varianta delta pare să infecteze o pondere mai mare de copii”

Medicul Mihai Craiu a venit cu precizări în condiţiile în care tot mai mulţi oameni se întreabă cât de periculoasă este tulpina delta a COVID-19 pentru copii, mai ales că şcoala va începe începând de luni, 13 septembrie.

„Acum când ne pregătim de începutul școlii și de escaladarea valului 4 al COVID-19, în România, există o serie de ingrijorări legitime între părinți. Unii comentatori au numit valul 4 „valul copiilor” iar emoțiile rămân împărțite pe extreme, de la negare absolută la panică totală în fața SARS-CoV-2″, a precizat dr. Mihai Craiu.

Citeşte şi: Noi RESTRICȚII în două localități aflate lângă București. Intră în vigoare de ASTĂZI

Dr. Mihai Craiu: „E de așteptat să crească semnificativ numarul de cazuri”

„Cum este cu copiii?
Da, varianta delta pare să infecteze o pondere mai mare de copii, iar identificarea noilor variante ce tot apar nu este de bun augur. Autoritațile din SUA arată că anul acesta, după primele săptămâni de la deschiderea școlilor, sunt tineri 22.4% din totalul infectaților, față de 13.4% acum un an.

Dar proporția mai mare vine din scăderea numărului de adulți infectați, probabil din cauza vaccinării. În SUA sunt mult mai mulți vaccinați decât in România, ca procent…

Deci e de așteptat să crească semnificativ numarul de cazuri, respectiv de știri alarmiste”, a afirmat medicul pediatru.

Dr. Craiu: „Singurul lucru pe care îl putem face pentru acești copii este să purtam corect mască și să ne vaccinăm”

„Oare chiar e cazul să ne îngrijorăm, dincolo de limita raționalului? Nu!

Pentru că deși se infectează, copiii anterior sănatoși, cu imunitate normală, vor face mult mai rar forme severe sau spitalizări. Unii vor veni cu argumentul unor cazuri izolate de evolutie gravă la copil, sau chiar de deces.
Sunt excepții extreme. În regiunea Los Angeles din SUA au fost peste 25.000 decese. Din care doar 7 copii și numai 2 copii mici sub 10 ani.
Ultimul deces în zona citată a fost în Orange county, o zona cu peste 3 milioane de locuitori.

E al doilea deces consemnat la copil, din martie 2020, primul fiind o adolescentă având comorbidități, anul trecut.
Mâine voi explica de ce copiii fac forme mai puțin severe de infecție COVID-19.
Singurul lucru pe care îl putem face pentru acești copii (fie fragili/bolnavi, fie prea mici pentru vaccinare) este să purtam corect mască și să ne vaccinăm. Noi adulții…”, a conchis medicul Mihai Craiu.

Citeşte şi: Medicul Octavian Jurma, previziuni sumbre privind evoluţia pandemiei în România: „Vor fi 10.000 de oameni internaţi în spitale la final de septembrie”