Avertismentul primarului Antal Arpad: În secuime se poate repeta momentul Târgu Mureş 1990

Primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

13 dec. 2014, 13:10
Avertismentul primarului Antal Arpad: În secuime se poate repeta momentul Târgu Mureş 1990

„Îl rog pe domnul Gyorgy Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990”, a spus Antal Arpad, informează Agerpres.

Acesta a mai afirmat că deputatul Marko Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protecţia SUA şi a Ungariei, însă în primul rând maghiarii trebuie să fie alături de acesta şi să recurgă la acţiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, când s-a stopat demolarea unei biserici.

Antal a susţinut că „în această ţară justiţia nu e justă, ci serveşte un sistem să îi facă pe maghiari săraci, să ajungă soarta saşilor” şi că trebuie creat un parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu echipa acestuia.

„Chiar dacă noi credem că Iohannis nu îşi asumă identitatea săsească, el poate fi un partener”, a susţinut Antal Arpad.

Între 19 şi 21 martie 1990 a avut loc la Târgu Mureş un conflict interetnic între români şi maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite.