Avertismentul unui celebru epidemiolog român: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă!”. Când ar putea veni al patrulea val al pandemiei

Octavian Jurma, epidemiologul care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, a anunţat ce ar trebui să facem pentru a evita cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19.

02 apr. 2021, 16:31
Avertismentul unui celebru epidemiolog român: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă!”. Când ar putea veni al patrulea val al pandemiei
Octavian Jurma

Avertismentul unui celebru epidemiolog român: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă!”. Octavian Jurma mai spune că este exclus să vaccinăm 70% din populație până în vară, iar în toamnă, cel mai probabil, nu vom scăpa de un al treilea rapel din cauza noilor tulpini de SARS-COV-2.

Avertismentul unui celebru epidemiolog român: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă!”

Noile date care vin de la Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA arată că persoanele vaccinate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul. „Cu toată că sunt mici șansele ca cei care sunt imunizați să nu se infecteaze și să nu transmită virusul, știm însă că există și în cazul vaccinurilor Pfizer un număr de persoane care nu se imunizează în urma serului.  Există această cerință ca în zonele de risc epidemiologic să purtăm mască pentru că nu știm cine sunt cei 1% sau 5 % din cei vaccinați care sunt infectați, plus că nu toate vaccinurile au aceeași eficiență din acest punct de vedere. Toate te păzezc de forme grave  de boală și de deces, dar nu toate de păzesc de  formele ușoare de boală care pot transmite virusul”, a declarat Octavian Jurma pentru Gândul.

Octavian Jurma este tranşant: „Pandemia se termină în spitale, la ATI şi în cimitire, dar nu se opreşte acolo”. De ce a intrat România cu handicap în valul trei

„România nu are un sistem foarte clar de secvențiere pentru tulpinile de  SARS-COV-2. Majoritatea secvențierilor au loc doar în sistemul privat de sănătate. Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că dacă nu vom reuși să ne vaccinăm în proporție de 50% până în toamnă va urma valul patru. De asemenea, o altă problemă este că nu secvențiem, nu știm ce tulpini circulă. Avem doar peste un milion de oameni vaccinați cu ambele doze. Avem capacitatea necesară de a accelera imunizarea, dar nu depășim pragul de 70.000  de persoane vaccinate pe zi. Valul 4 depinde și de acești factori. De altfel, acest val 4 depinde și de tulpina braziliană și dea cea sud-africană, tulpini care pot reinfecta mai ușor persoanele care au trecut deja prin boală. Avem un segment de populație imună la tulpina britanică, dar nu și la celelalte”, a mai spus celebrul epidemiolog.

Medicul Octavian Jurma, despre soluțiile evitării restricțiilor din valul trei: „Testarea, prin intermediul farmaciilor”

Dacă lucrurile nu vor fi ținute sub control cu ajutorul vaccinării curente și dacă vor apărea noi tulpini vom avea nevoie în toamnă de un al treilea rapel, avertizează epidemiologul. „Un al treilea rapel este o certitudine. Nu cred că vom scăpa de el. Vom putea face acel rapel cu oricare dintre vaccinuri, indiferent de vaccinul cu care ne-am vaccinat prima și a doua oară. Se numește rapel heterolog. Mai mult ca sigur va apărea un rapel pentru tulpina sud-africană, pentru cea braziliană. Încă suntem într-o fază accelerată a cazurilor, însă începem să ne apropiem de o zonă constantantă în care s-ar putea să fie urmată de scădere. În spitale, în schimb, vor mai fi vești proaste deoarece avem curba la ATI care vine la o săptămână, două după curba infectărilor și decesele care vin la o săptămână, două după curba internărilor”, a mai declarat Octavian Jurma.


loading...