AVERTISMENTUL unui expert: "Va fi un dezastru fără precedent"

Publicat: Miercuri, 20 Noiembrie 2013 10:07 // Actualizat: Miercuri, 20 Noiembrie 2013 10:13 // Sursa: romaniatv.net

Avertismentul lui David Suzuki intervine pe fondul detectării de radiații provenind de la Fukushima în nordul Alaskăi și de-a lungul coastei occidentale a SUA, informează la rândul său postul de televiziune CBC News.

Expertul nipono-canadian David Suzuki a lansat un avertisment important cu privire la viitorul centralei nucleare Fukushima, estimând că aceasta nu va rezista unui nou cutremur de pământ de peste 7 grade, care ar provoca un dezastru prin dispariția Japoniei și evacuarea locuitorilor de pe coasta de vest a Americii de Nord, relatează Huffington Post Canada, citat de Agerpres.

Vorbind recent la simpozionul de ecologie 'Letting in the light', găzduit de Universitatea statului Alberta (Canada), David Suzuki a explicat că starea deplorabilă în care se află în prezent centrala nucleară de la Fukushima amenință Japonia cu un dezastru fără precedent.

Citeşte şi: Fukushima: Radiaţiile de la un rezervor de apă contaminată pot omorî o persoană în patru ore

"Fukushima reprezintă situația cea mai gravă care poate fi imaginată. Trei dintre cele patru reactoare ale centralei au fost distruse de cutremur și tsunami. Cel de-al patrulea a fost într-atât de grav avariat, încât în cazul unui nou cutremur de peste 7 grade barele de combustibil ar putea intra în contact cu aerul din jur și atunci va surveni sfârșitul Japoniei, iar întreaga populație de pe coasta de vest a Americii de Nord va trebui evacuată', a estimat omul de știință, al cărui discurs a fost înregistrat și postat pe Internet.

Omul de știință critică guvernul japonez pentru că a subevaluat amploarea reală a dezastrului de la Fukushima din 2011. În opinia sa, Japonia ar trebui să lase deoparte orgoliul și să accepte ajutorul internațional pentru normalizarea situației de la centrala nucleară grav avariată în urma cutremurului și a tsunamiului din 11 martie 2011.

Avertismentul lui David Suzuki intervine pe fondul detectării de radiații provenind de la Fukushima în nordul Alaskăi și de-a lungul coastei occidentale a SUA, informează la rândul său postul de televiziune CBC News.

Radiațiile în apele Alaskăi ar putea atinge nivelurile din perioada Războiului Rece, apreciază Douglas Dasher, cercetător la Universitatea Fairbanks din Alaska. Totuși, John Kelley, profesor emerit la aceeași universitate, nu pare la fel de sigur că se va ajunge la niveluri ale radiațiilor periculoase pentru oameni.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H