Avertismentul unui medic ATI: Dacă vom continua așa, vom vedea pacienți în curtea spitalelor şi apoi pe strada de alături

Medicul ATI de la spitalul "Floreasca" din Capitală, Radu Ţincu, avertizează că de la o zi la alta sistemul medical românesc se apropie periculos de mult de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți.

26 nov. 2020, 12:32
Avertismentul unui medic ATI: Dacă vom continua așa, vom vedea pacienți în curtea spitalelor şi apoi pe strada de alături
Imagini cort UPU Sf Pantelimon sursa Diaconu Stefan Mihai. Sursa: Diaconu Stefan Mihai

Avertismentul unui medic ATI. Radu Ţincu spune că dacă lucrurile vor continua aşa, în trei săptămâni vom vedea pacienţi în curtea spitalelor și apoi pe strada de alături.

„Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”, a explicat medicul, potrivit Digi 24.

Citeşte şi Povestea din spatele imaginilor dure de la Institutul „Matei Balş

Avertismentul unui medic ATI. De ce este atât de mare mortalitatea din cauza Covid-19, în România

Medicul Ţincu a explicat de ce mortalitatea din cauza COVID-19 este atât de mare în România, comparativ cu alte state europene.

„Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice.

Alt aspect ține de sistemul sanitar. Perspectiva este diferită. Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați.

Dacă discutăm de performanța sistemului sanitar discutăm de două aspecte: spitale vechi, spitale supraaglomerate de pacienți, în care nu se pot implementa circuite funcționale și este evident că vom avea secundar infecții nosocomiale. Discutăm și de un deficit de personal medical. Acesta este foarte real și se va reflecta în calitatea actului medical. Dacă zece pacienți ATI sunt îngrijiți de două asistente sunt îngrijiți într-un fel, dacă vor fi îngrijiți de zece, vor fi în alt fel”, a explicat Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.


loading...