„Sigur va avea un impact asupra acestor partide, rezultatul de la prezidențiale. Primul, spargerea coaliției. Deja foarte multe voci din cele două formațiuni au transmis mesaje în acest sens. De asemenea, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a spus că nu-și mai are rostul. Din acest punct de vedere, toate partidele din coaliția de guvernare demonstrează că după alegerile prezidențiale vom avea o restructurare a coaliției de guvernământ. Fiecare va încerca să se reformeze. Bineînțeles, vor începe cu conducerea, prima dată. Oricum, în cazul PNL era de așteptat, după demisia lui Nicolae Ciucă”, a afirmat politologul.
Cadrul universitar subliniază că efectele acestui eșec electoral nu se vor limita doar la destrămarea coaliției guvernamentale, ci vor declanșa un proces profund de restructurare internă. Dacă aceste partide nu vor reuși să se reinventeze complet, ar putea fi eliminate definitiv din scena politică.
„Dispariția partidelor tradiționale s-a întâmplat în marea majoritate a țărilor din Europa centrală și de est. Excepția era România, un exemplu pozitiv, din acest punct de vedere. Noi nu aveam partide populiste în 2020. În 2023-2024, partidele tradiționale păreau că dețin controlul. Însă, aceste mari partide au făcut o imensă greșeală, că s-au luat la harță. Astfel, eșafodajul s-a prăbușit, iar marea majoritate a românilor au votat în data de 4 mai împotriva lor”, a explicat Andrei Țăranu.
Situația actuală este agravată și de lipsa unei perspective clare asupra viitoarei guvernări. Posibilitatea formării unei coaliții stabile pare tot mai redusă, ceea ce ar putea duce la alegeri anticipate.
„Un partid nu se poate reforma la putere, ci doar în opoziție. Astfel, dacă PSD și PNL vor ieși de la guvernare, cel mai probabil vom avea alegeri anticipate. În acest moment, în România, vorbim despre o criză a partidelor politice, pentru că nu există perspective referitoare la posibilitatea de a crea o nouă coaliție de guvernare. Practic, dacă nu se vor reforma complet, vor dispărea definitiv”, a punctat analistul.
Pe fondul acestui declin, Țăranu susține că PSD ar putea avea totuși o șansă dacă și-ar asuma cu adevărat identitatea de stânga, renunțând la retorica conservatoare sau anti-progresistă.
„PSD ar putea deveni un partid autentic de stânga, nu anti-progresist, conservator. La fel și PNL. În Europa, majoritatea partidelor sunt mai degrabă progresiste. La noi, aceste partide și altele sunt mai degrabă religioase, conservatoare, toate partidele au cam aceleași proiecte. La PNL, rămâne de văzut”, a concluzionat Țăranu.