Avertismentul virusologului Cristian Apetrei: „Omicron şi Delta se pot combina într-un virus mai periculos”

Variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare, avertizează specialiştii.

17 dec. 2021, 17:27
Avertismentul virusologului Cristian Apetrei: „Omicron şi Delta se pot combina într-un virus mai periculos”

Scenariul în care cele două tulpini s-ar putea combina ar fi posibil în cazul în care niciuna dintre cele două variante nu ar deveni dominantă şi cele două ar circula în paralel, spune virusologul Cristian Apetrei.

„În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA, potrivit Antena 3.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong.

Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.

Omicron s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta

Cercetătorii asiatici au aflat că Omicron „s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.

În schimb, în alveole, Omicron „se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă”.

Cristian Apetrei mai spune că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție

De asemenea, autorii asiatici subliniază că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.

Citeşte şi: Bilanț COVID 17 decembrie 2021. Peste 700 de cazuri noi și doar 40 de decese. Rata de incidență în Capitală este sub 1 la mia de locuitori