Avertizare meteo. Furtunile mătură România de la vest la est. Vom avea ruperi de nori, grindină şi posibile tornade

Avertizare meteo pentru furtuni locale, averse torențiale, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și căderi de grindină, pentru sâmbătă, 27 mai.

26 mai 2023, 22:29
Avertizare meteo. Furtunile mătură România de la vest la est. Vom avea ruperi de nori, grindină şi posibile tornade

Avertizare meteo: Sâmbătă, începând cu orele prânzului, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Local, îndeosebi în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și nordul Moldovei, precum și în zonele de munte, vor fi averse torențiale însoțite de descărcări electrice.

La început, furtunile se vor dezvolta mai ales în zonele de munte, iar după-amiaza se vor extinde și în restul teritoriul. Pe alocuri, se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină, în general de dimensiuni mici.

Cantitățile de apă vor atinge până la 20 – 40 l/mp în intervale scurte de timp, iar izolat, acolo unde furtunile vor avea o viteză de deplasare mai redusă sau prin acumulare din mai multe averse succesive, se pot înregistra peste 50 l/mp.

Cod roşu de furtuni. Potopul lui Noe, descărcări electrice şi grindină
De asemenea, în Moldova și nordul Munteniei, iar local și în vestul și centrul țării, ziua vor fi intensificări ale vântului dinspre nord și nord-est, cu rafale maxime de 40 – 55 km/h. Seara, vântul va slăbi în intensitate, cu excepția zonelor de munte, scrie meteoradar.ro.

 

Avertizare METEO: Temperaturile vor fi mai mari decât cele normale în următoarele două săptămâni

Săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, nord-estice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice şi sud-vestice, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali şi în zona Carpaţilor Occidentali, iar în rest va fi deficitar.

Un ciclon loveşte România în weekend! Avertizare meteo cod galben de furtuni în aproape toată țara
Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice şi nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, local deficitare în nord-est.

Săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice şi sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.