Avertizare meteo. Val de fenomene extreme în România. 13 coduri roşii şi 12 portocalii de caniculă şi furtuni în toată ţara!

ANM a emis luni nu mai puţin de 13 coduri roșii și 12 portocalii, toate pentru ploi și vijelii puternice iar avertizările de vreme severă se mențin și în zilele următoare. Vor cădea în continuare cantități importante de apă, astfel încât există riscul de inundații în mai multe zone ale țării, unele deja afectate de furtuni, avertizează meteorologii.

19 iul. 2021, 19:31
Avertizare meteo. Val de fenomene extreme în România. 13 coduri roşii şi 12 portocalii de caniculă şi furtuni în toată ţara!

Avertizare meteo. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni mai multe avertizări de vreme extremă. La ora 10:00 a intrat în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Acesta va fi valabil până mâine de dimineață, la ora 10:00, și vizează cea mai mare parte a țării. Vor fi averse, fenomene electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Izolat, cantitățile de apă vor depăși 40 de litri/mp.

 

Avertizare meteo. COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă

Interval de valabilitate: 19 iulie

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Notă: În sud-estul țării disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de marți (20 iulie).

Citeşte şi VREMEA 19 iulie. Caniculă și disconfort termic accentuat în București. Ce anunță meteorologii pentru restul țării

Avertizare meteo. Cod Galben de furtuni

COD GALBEN

, în intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente

Interval de valabilitate: 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

Citeşte şi Furtuna a făcut prăpăd în Cluj. Acoperişul unui liceu a fost smuls de vântul puternic, străzi inundate şi copaci căzuţi peste maşini. Imagini apocaliptice

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nordest, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

În intervalul 19.07.2021 ORA 10:00 – 20.07.2021 ORA 09:00, vremea se va menține călduroasă, caniculară în timpul după-amiezii. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Vântul va sufla slab și moderat (rafale de până la 30…35 km/h). Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales spre seară și vor fi posibile ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 20…22 de grade.

În intervalul 20.07.2021 ORA 09:00 – 21.07.2021 ORA 12:00, instabilitatea atmosferică se va accentua și mai ales în a doua parte a zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Temperatura maximă, mai scăzută faţă de ziua anterioară, se va situa în jurul a 32 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat.