Avertizare meteo: vine frigul peste România. ANM anunţă un nou val de aer rece şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare

Meteorologii au emis o nouă avertizare pentru România, anunțând un val de aer rece ce va aduce scăderi semnificative ale temperaturilor și fenomene precum lapoviță și ninsori în zonele montane. Elena Mateescu, directoarea ANM, a prezentat detaliile prognozei meteo actualizate.

15 mai 2024, 08:14
Avertizare meteo: vine frigul peste România. ANM anunţă un nou val de aer rece şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare
Avertizare meteo: vine frigul peste România. ANM anunţă un nou val de aer rece şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare

Avertizare meteo: vine frigul peste România. Potrivit prognozei prezentate de Elena Mateescu, se anticipă o perioadă de vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului. Temperaturile maxime vor oscila între 13 °C și 21-23°C în întreaga țară, fără variații semnificative de la o zi la alta. În special în zonele depresionare din estul Transilvaniei, se prevăd temperaturi minime scăzute, apropiindu-se chiar de 0°C și existând posibilitatea înregistrării unor temperaturi negative. Condițiile de brumă vor fi prezente în aceste zone, iar temperaturile minime se vor situa, în general, între 6 și 10°C, inclusiv în București.

„O vreme ușor mai răcoroasă pentru această perioadă din calendar, cu maxime la scara întregii țări, fără variații semnificative de la o zi la alta, între 13 °C până la 21- 23°C. Vorbim și de temperaturi minime destul de coborâte, mai ales în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde este posibil să ne apropiem chiar de 0°C și să consemnăm posibil și temperaturi negative. Vor fi condiții de brumă în acele zone, minimele, în general la scara întregii țări, între șase până la nouă 10°C inclusiv în Bucureşti”, a spus Elena Matesscu la Antena 3.

Citeşte şi: Prognoza vara 2024. Meteorologii Accuweather anunţă vreme capricioasă la mare, cu inversiuni termice în iulie şi caniculă în august. Fenomene extreme şi la munte

În ceea ce privește precipitațiile, se prognozează că în zonele montane cu altitudini mai mari de 1.900 de metri vor apărea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. De asemenea, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de până la 45-50 km/h în zonele joase de relief și peste 70 km/h în zonele montane înalte.

„Din punct de vedere al regimului de precipitații, este posibil ca într-adevăr, să mai consemnăm la altitudini mai mari de 1.900 de metri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, inclusiv intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 45-50km/h în zonele mai joase de relief, iar în zona montană înaltă peste 70km/h”, a adăugat directoarea ANM.

Astfel, înainte de un nou val de aer rece și fenomene precum lapoviță și ninsori în zona montană, România se pregătește pentru o perioadă mai puțin obișnuită din punct de vedere meteorologic. Este recomandat ca locuitorii să fie pregătiți pentru aceste condiții și să ia măsuri adecvate pentru a se proteja împotriva efectelor adverse ale vremii reci și precipitațiilor.