Aveţi frigidere sau maşini de spălat vechi? Aflaţi cum puteţi să scăpaţi de ele GRATIS

Numeroase asociaţii au iniţiat campanii de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice, însă, de multe ori, oamenii trebuie să ducă aparatura uzată la anumite puncte din oraş. Ce să facem, însă, cu electricele mari, precum frigiderele sau maşinile de spălat vechi?

12 iul. 2013, 05:36
Aveţi frigidere sau maşini de spălat vechi? Aflaţi cum puteţi să scăpaţi de ele GRATIS

În ajutorul nostru au sărit mai multe asociaţii, împreună cu autorităţile locale şi Ministerul Mediului. Astfel, există posibilitatea să sunăm la acestea şi să cerem ca deşeurile electrice şi electronice (DEEE) de mari dimensiuni să fie preluate chiar de acasă, pe gratis.

Cel mai nou program de colectare a DEEE-urilor este Ecobanca, desfăşurat de asociaţia Environ, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Mediului, fiind primul program din Capitală de puncte de colectare mobile pentru deşeurile electronice şi cele de baterii şi acumulatori (DBA). Dacă aveţi DEEE-uri mici, le puteţi duce chiar voi la punctele de colectare din Bucureşti, iar dacă DEEE-urile sunt de mari dimensiuni – adică depăşesc 20 de kilograme, precum frigiderele sau maşinile de spălat, puteţi suna la linia directă 031 827 0000, puteţi scrie la adresa de e-mail [email protected], sau puteţi comunica la punctele de colectare mobile Ecobanca detaliile despre colectarea deşeurilor. Puteţi afla traseul punctelor de colectare pe site-ul oficial al programului.

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, o entitate non-profit, strânge deşeurile electrice şi electronice atât de la anumite puncte de colectare, cât şi de acasă, în mai mult zone din ţară. Pentru a programa colectarea DEEE-urilor, trebuie să sunaţi la un call center gratuit, naţional, la numărul de telefon 0800.444.800. Preluarea deşeurilor este gratuită.

Tot gratuită este şi colectarea DEEE-urilor de către organizaţia non-profit Ecotic. DEEE-urile mici le puteţi duce la punctele de colectare din întreaga ţară, iar pentru cele de mari dimensiuni puteţi programa preluarea lor de acasă la numărul de telefon 021.529.66.60 sau la adresa de mail [email protected].

Acestea nu sunt singurele organizaţii care efectuează acest serviciu. La nivel naţional, există din ce în ce mai multe firme şi chiar fabrici de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice, precum Greenweee, care oferă şi servicii de colectare. Mai mult, anumite magazine de electronice şi electrocasnice oferă posibilitatea colectării DEEE-urilor de mari dimensiuni dacă achiziţionaţi un nou produs de acelaşi gen de la ei – de exemplu, dacă cumpăraţi un frigider, firma se oferă să vă scape de cel vechi.

Potrivit asociaţiei Environ, deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE, fiind responsabil pentru mai mult de 70% din totalul de materiale toxice existente într-o groapă de gunoi. Conform Directivei Europene 96/2002/CE, România are o ţintă anuală de DEEE gestionate de 4kg/locuitor/an, însemnând circa 76.000 tone DEEE.