Aveţi frigidere sau maşini de spălat vechi? Aflaţi cum puteţi să scăpaţi de ele GRATIS

Numeroase asociaţii au iniţiat campanii de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice, însă, de multe ori, oamenii trebuie să ducă aparatura uzată la anumite puncte din oraş. Ce să facem, însă, cu electricele mari, precum frigiderele sau maşinile de spălat vechi?
Cristina Dinu
12 iul. 2013, 05:36
Aveţi frigidere sau maşini de spălat vechi? Aflaţi cum puteţi să scăpaţi de ele GRATIS

În ajutorul nostru au sărit mai multe asociaţii, împreună cu autorităţile locale şi Ministerul Mediului. Astfel, există posibilitatea să sunăm la acestea şi să cerem ca deşeurile electrice şi electronice (DEEE) de mari dimensiuni să fie preluate chiar de acasă, pe gratis.

Cel mai nou program de colectare a DEEE-urilor este Ecobanca, desfăşurat de asociaţia Environ, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Mediului, fiind primul program din Capitală de puncte de colectare mobile pentru deşeurile electronice şi cele de baterii şi acumulatori (DBA). Dacă aveţi DEEE-uri mici, le puteţi duce chiar voi la punctele de colectare din Bucureşti, iar dacă DEEE-urile sunt de mari dimensiuni – adică depăşesc 20 de kilograme, precum frigiderele sau maşinile de spălat, puteţi suna la linia directă 031 827 0000, puteţi scrie la adresa de e-mail [email protected], sau puteţi comunica la punctele de colectare mobile Ecobanca detaliile despre colectarea deşeurilor. Puteţi afla traseul punctelor de colectare pe site-ul oficial al programului.

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, o entitate non-profit, strânge deşeurile electrice şi electronice atât de la anumite puncte de colectare, cât şi de acasă, în mai mult zone din ţară. Pentru a programa colectarea DEEE-urilor, trebuie să sunaţi la un call center gratuit, naţional, la numărul de telefon 0800.444.800. Preluarea deşeurilor este gratuită.

Tot gratuită este şi colectarea DEEE-urilor de către organizaţia non-profit Ecotic. DEEE-urile mici le puteţi duce la punctele de colectare din întreaga ţară, iar pentru cele de mari dimensiuni puteţi programa preluarea lor de acasă la numărul de telefon 021.529.66.60 sau la adresa de mail [email protected].

Acestea nu sunt singurele organizaţii care efectuează acest serviciu. La nivel naţional, există din ce în ce mai multe firme şi chiar fabrici de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice, precum Greenweee, care oferă şi servicii de colectare. Mai mult, anumite magazine de electronice şi electrocasnice oferă posibilitatea colectării DEEE-urilor de mari dimensiuni dacă achiziţionaţi un nou produs de acelaşi gen de la ei – de exemplu, dacă cumpăraţi un frigider, firma se oferă să vă scape de cel vechi.

Potrivit asociaţiei Environ, deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE, fiind responsabil pentru mai mult de 70% din totalul de materiale toxice existente într-o groapă de gunoi. Conform Directivei Europene 96/2002/CE, România are o ţintă anuală de DEEE gestionate de 4kg/locuitor/an, însemnând circa 76.000 tone DEEE.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se mănâncă tort la aniversări. Cum a apărut acest desert festiv și ce semnificație are
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un brand de succes din comunistm, reînviat. Investiția este uriașă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce