Aviaţia afgană a ucis din greşeală 10 luptători din forţele de securitate

O lovitură a forțelor aeriene afgane a ucis duminică aproximativ 10 luptători din forțele de securitate și a rănit alți nouă în provincia Helmand din sudul Afganistanului, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, citat de Reuters.

02 oct. 2017, 03:34
Aviaţia afgană a ucis din greşeală 10 luptători din forţele de securitate

Aviația a lovit o unitate a miliției speciale Sangoryan, care poartă îmbrăcăminte civilă pentru a acționa subversiv în zone unde sunt activi talibanii. Incidentul a avut loc la un punct de control din districtul Gereshk.

În Helmand au mai avut loc astfel de tiruri ale aviației proprii sau a aliaților asupra trupelor afgane. În iulie, o lovitură aeriană americană s-a soldat cu moartea unor polițiști; în iunie, un avion militar al SUA a ucis cel puțin trei agenți ai poliției de frontieră, tot în sudul Afganistanului. Potrivit unor date publicate de ONU în iulie, în prima jumătate a anului curent s-a înregistrat o creștere de 43% a victimelor unor incidente provocate din greșeală de avioane americane și afgane.

Provincia Helmand este cel mai mare producător de opiu din Afganistan, iar o mare parte din teritoriu este controlată de talibani. Comandanții militari afgani și americani consideră că sprijinul aviației este vital pentru a împiedica insurgenții să ocupe întreaga regiune. Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, implementează un plan strategic pe patru ani, în cadrul căruia dezvoltarea forțelor aeriene are un rol central.