Avioane britanice trimise din România pentru a intercepta un bombardier rusesc deasupra Mării Negre

Avioane de vânătoare britanice au fost trimise de la o bază aeriană din România pentru interceptarea unui bombardier rus, în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra Mării Negre, anunţă Forţele Aeriene Regale britanice.

26 iul. 2018, 12:06
Avioane britanice trimise din România pentru a intercepta un bombardier rusesc deasupra Mării Negre

Avioane de vânătoare britanice Typhoon au fost ridicate de la sol de la o bază din România pentru a intercepta un avion de luptă rusesc Su-24 detectat în apropierea spaţiului aerian al NATO deasupra Mării Negre, se menţionează într-un comunicat transmis joi de Forţele Aeriene Regale britanice (RAF), potrivit Reuters.

„Avioane de vânătoare Typhoon staţionate în România au fost trimise ca reacţie la prezenţa unui avion rus Suhoi Su-24 FENCER în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Forţelor Aeriene Regale britanice.

Citeşte şi Un avion s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare. Piloţii mergeau la un show aerian

Avionul militar rus nu a pătruns în spaţiul aerian al NATO, iar aeronavele Typhoon au plecat în misiune de patrulare pentru a descuraja orice incident. 

Operând de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa, pe coasta Mării Negre, două avioane Typhoon au reacţionat la prezenţa unui bombardier Su-24 FENCER suspectat că se îndrepta spre vestul Mării Negre în spaţiul aerian al NATO.

Avionul rusesc a fost interceptat în apropiere de spaţiul aerian al NATO de două avioane Typhoon din cadrul Escadrei Aeriene Expediţionare 135 (135 Expeditionary Air Wing – EAW), în conformitate cu misiunea NATO de supraveghere aeriană (Enhanced Air Policing – eAP) pe care RAF o desfăşoară în România, precizează comunicatul menţionat.

Comunicatul RAF mai menţionează că avionul rusesc nu a intrat în spaţiul aerian al NATO, iar cele două avioane Typhoon au patrulat încă o perioadă scurtă de timp, ca măsură de descurajare, înainte de a reveni la bază.