Avioane franceze, BOMBARDAMENTE intense în Siria. VIDEO

Avioane de luptă franceze au lansat 20 de bombe duminică asupra fiefului organizației Statul Islamic Raqa în estul Siriei, distrugând un post de comandă și o tabără de antrenament, a anunțat Ministerul Apărării.

15 nov. 2015, 21:19

„Primul obiectiv distrus era utilizat de Daesh (acronim pentru SI în limba arabă) ca un post de comandă, centru de recrutare jihadist și depozit de arme și muniții. Al doilea obiectiv era o tabără de antrenament teroristă”, a precizat ministerul într-un comunicat, citat de AFP.

Potrivit Ministerului francez al Apărării, aviaţia militară franceză a lansat duminică 20 de bombe de mari dimensiuni asupra oraşului Raqqa, situat în nordul Siriei, distrugând un centru de comandă şi o tabără teroristă de antrenament.

Bombardamentele efectuate duminică par a fi o intensificare a campaniei aeriene asupra reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu 132 de morţi şi sute de răniţi în rândul civililor.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, şi omologul său american, Ashton Carter, au ajuns la un acord, duminică, privind „măsuri concrete pentru intensificarea” cooperării militare împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat Pentagonul.

O coaliţie coordonată de Statele Unite, la care participă şi Franţa, efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a proclamat un „califat islamic” în regiuni şi comite sute de atrocităţi.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, și omologul său american, Ashton Carter, au convenit duminică asupra unor ‘măsuri concrete’ împotriva Statului Islamic, după atentatele recente de la Paris, transmite AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice, miniștrii ‘au căzut de acord asupra pașilor concreți pe care militarii americani și francezi vor trebui să-i urmeze pentru intensificarea cooperării’ în campania împotriva SI în Siria și Irak, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook într-un comunicat. Cei doi responsabili vor rămâne în contact strâns în zilele următoare, a mai indicat Cook, fără alte precizări.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat că SUA și Franța vor intensifica schimbul de informații, Washingtonul declarându-se ‘absolut’ pregătit să aprobe o eventuală invocare de către Paris a articolului 5 din tratatul fondator al NATO, ce prevede că un atac armat îndreptat împotriva unui stat membru este considerat îndreptat împotriva tuturor țărilor Alianței.

‘Revine francezilor să ia decizia de a invoca articolul 5. Suntem pregătiți să facem tot ce este necesar pentru a susține Franța în această tragedie’, a declarat la CNN Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate națională al Casei Albe.