Avioane NATO de luptă Rafale, în apropiere de Rusia

Patru avioane de luptă franceze au sosit luni în Polonia, în timp ce alte patru avioane de luptă britanice au ajuns în Lituania, în cadrul unei misiuni NATO de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor baltice, potrivit unor surse oficiale de la Paris şi Londra, informează AFP.

28 apr. 2014, 15:35
Avioane NATO de luptă Rafale, în apropiere de Rusia

Cele patru avioane de luptă franceze, de tip Rafale, au ajuns luni dimineaţa la baza de la Malbrok din nordul Poloniei, a informat, la Paris, Ministerului francez al Apărării.

Desfăşurarea acestor avioane face parte din măsurile de ‘asigurare’ oferite de NATO statelor din estul Europei, îngrijorate de atitudinea Moscovei în criza ucraineană, a precizat sursa menţionată.

Aproximativ 70 de militari francezi au fost dislocaţi la Malbrok, conform purtătorului de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, colonelul Gilles Jaron. Acest detaşament va participa la exerciţii în cadrul misiunilor de ‘poliţie aeriană’, împreună cu armata poloneză, şi la misiuni de supraveghere aeriană.

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a anunţat, la Londra, că patru avioane britanice de tip Typhoon au ajuns în Lituania şi vor survola spaţiile aeriene estonian, leton şi lituanian, în cadrul măsurilor luate de NATO pentru ‘susţinerea şi asigurarea statelor membre din Est’.

Franţa a propus la jumătatea lunii martie statelor baltice şi Poloniei trimiterea a patru avioane de tip Rafale pentru consolidarea misiunii de supraveghere aeriană, asigurată de NATO din 2004. Până în luna mai, Statele Unite sunt cele care conduc această misiune. Polonia, stat membru NATO, va prelua ulterior misiunea.

De la 1 aprilie, un avion radar francez AWACS desfăşoară de mai multe ori pe săptămână misiuni de supraveghere deasupra Poloniei şi României, notează AFP. Un alt avion radar AWACS, britanic, a fost de asemenea trimis în martie în cadrul aceloraşi misiuni.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat la jumătatea lunii aprilie consolidarea apărării statelor Europei de Est şi a intensificat zborurile avioanelor sale deasupra ţărilor baltice. Nave urmează să fie desfăşurate în Marea Baltică şi în estul Mediteranei.

SUA au anunţat săptămâna trecută trimiterea a 600 de soldaţi în Polonia şi ţările baltice pentru efectuarea unor aplicaţii militare comune cu aceste state, mai scrie agenţia de presă franceză