Potrivit unui comunicat oficial, în jurul orei 03.00, radarele Ministerului Apărării Naționale au identificat „ținte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spațiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România, în apropiere de zona Maramureș – Suceava”.
Autoritățile ucrainene au informat că au luat măsuri de dispersare a aeronavelor militare de pe aerodromurile din vestul Ucrainei, în contextul atacurilor masive lansate de Rusia asupra infrastructurii aeroportuare. Drept urmare, mai multe aeronave militare ucrainene au fost mobilizate.
”Ca urmare a acestei situații, MApN a informat structurile care coordonează traficul aerian civil, pentru monitorizarea integrată a situației. Totodată, două aeronave F-16 românești au decolat, în jurul orei 03.30, din Baza 86 Aeriană Borcea, pentru misiuni de cercetare aeriană, iar în jurul orei 05.00, a fost dat ordin de decolare pentru două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”, a comunicat MApN.
Pe parcursul operațiunilor desfășurate între orele 03.30 și 06.00, sistemele radar au detectat 12 aeronave ucrainene aflate în spațiul aerian de la nordul frontierei românești. Patru dintre acestea au pătruns accidental în spațiul aerian românesc.
„Pe parcursul operațiunilor desfășurate în intervalul orar 03.30-06.00, au fost detectate 12 ținte aeriene ucrainene care au evoluat în spațiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România. Patru dintre acestea au pătruns neintenționat, pentru câteva minute, în spațiul aerian al țării noastre, în zonele Sighetu Marmației și Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea națională, viața persoanelor sau patrimoniul românesc.
După încheierea misiunilor de monitorizare, aeronavele românești F-16 au revenit la sol în jurul orei 06.00, în Baza 86 Borcea, iar cele italiene Eurofighter Typhoon au aterizat în jurul orei 07.00, la Baza 57 Mihail Kogălniceanu.”, a mai transmis Ministerul Apărării.
Ministerul Apărării Naționale a reiterat că „monitorizează permanent spațiul aerian național și regional, în strânsă cooperare cu aliații din NATO, pentru a asigura siguranța și integritatea teritorială a României”.
”Deși țara noastră nu este vizată direct, desfășurarea luptelor din Ucraina, în vecinătatea teritoriului național, precum și atacurile asupra infrastructurii ucrainene impun măsuri pentru protejarea cetățenilor români și a infrastructurii naționale. Măsurile sunt dispuse gradual și sunt adaptate, în funcție de categoria și natura amenințării, pentru prevenirea producerii unor daune extinse, potrivit competențelor stabilite de CSAT și de conducătorii instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.”, se mai arată în comunicat.
Totodată, MApN a subliniat angajamentul ferm al României față de partenerii din Alianța Nord-Atlantică.
„România este parte activă în eforturile aliate pentru descurajarea agresiunilor și apărarea teritoriului și populației alianței, conform angajamentelor internaționale.”, se precizează în încheiere.