Avioanele vor putea zbura doar dacă au dispozitive de localizare – proiect de lege

Avioanele vor putea zbura doar dacă sunt dotate cu dispozitive de localizare, se arată într-un proiect de lege iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi fostul ministru MApN, Mircea Duşa. Senatul este prima cameră sesizată.

25 feb. 2016, 09:55
Avioanele vor putea zbura doar dacă au dispozitive de localizare – proiect de lege

Proiectul de lege depus la Senat vizeată completarea articolului 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/ 1997 privind Codul Aerian, potrivit Mediafax. Iniţiatorii propunerii legislative  sunt deputaţii PSD Ioan Benga, Ion Mocioalcă, Mihai Weber şi Mircea Duşa, fostul ministru al Apărării Naţionale.

Potrivit documentului, „aeronavele române care operează în spaţiul aerian naţional sunt obligate să deţină la bord un dispozitiv de localizare activ, cu excepţia cazului în care, din considerente de securitate naţională, se impune dezactivarea acestuia”.

Mai mult, pentru a preîntâmpina situaţiile în care piloţii ar putea dezactiva dispozitivele de localizare, iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că este oportună prevederea utilizării unor dispozitive care să nu poată fi dezactivate şi introducerea unor sancţiuni care să reflecte gradul de pericol pe care îl reprezintă o astfel de operaţiune. Proiectul nu prevede însă şi sancţiunile, acestea fiind menţionate doar în expunerea de motive.

Tragedii precum accidentul aviatic din Munţii Apuseni sau cel din masivul Postăvaru sunt doar câteva exemple care arată necesitarea creşterii gradului de siguranţă a traficului aerian, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul este prima cameră sesizată.