Avion de pasageri prăbuşit în mare. A fost găsită prima cutie neagră UPDATE

Una dintre cele două cutii negre ale avionului companiei indoneziene low cost Lion Air care s-a prăbuşit în mare luni cu 189 de persoane la bord a fost găsită, a anunţat joi şeful Comitetului naţional pentru securitate în transporturi.

01 nov. 2018, 04:44
Avion de pasageri prăbuşit în mare. A fost găsită prima cutie neagră UPDATE

UPDATE. „Am găsit una dintre cutiile negre”, a declarat pentru AFP Soerjanto Tjahjono. „Nu ştim dacă este vorba despre FDR (care înregistrează parametrii de zbor) sau despre CVR (care înregistrează sunetele din cabina piloţilor”, a adăugat el. Armata indoneziană a anunţat miercuri că este posibil să fi localizat epava avionului. Pentru a recupera cele două cutii negre ale aparatului, o mie de persoane au fost mobilizate, printre care zeci de scafandri, dar şi elicoptere şi ambarcaţiuni.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Comandantul militar al forţelor aeriene Hadi Tjahjanto a declarat că locaţia cutiei negre a fost stabilită, dar curenţii puternici au împiedicat miercuri un vehicul submarin operat de la distanţă să o recupereze.

„Sunt sigur că va fi găsită în curând, iar epava principală a aeronavei va fi descoperită şi ea nu departe de acea zonă”, a declarat Hadi presei în noaptea de miercuri spre joi.

Cutia neagră a avionului, la fel ca şi dispozitivul de înregistrare a datelor de zbor şi a vocilor din cabina piloţilor ar putea elucida cauza prăbuşirii de luni.

Avionul Boeing 737 MAX 8 s-a prăbuşit în mare la circa 13 minute după decolarea de pe aeroportul internaţional Soekarno-Hatta, provocând moartea tuturor celor 181 de pasageri şi opt membri ai echipajului.

Responsabilul care coordonează căutările, Muhammad Syaugi, a declarat că obiectele descoperite pe fundul mării, precum haine, indică faptul că fuzelajul se află în apropiere şi că multe trupuri ar putea fi încă blocate în acesta.

El a precizat că fuselajul va fi ridicat folosindu-se o macara după ce va fi găsit.

Syaugi a mai spus că 57 de saci cu rămăşiţe umane au fost adunate până acum, dar numai o singură victimă a fost identificată, potrivit poliţiei.