Avion militar dispărut. Se caută rămăşiţele umane ale victimelor găsite pe mare

Rămăşiţe umane au fost găsite pe mare, în largul vârfului de sud al continentului american, la locul ”dispariţiei” unui avion militar chilian, de negăsit de două zile, la bordul căruia se aflau 38 de persoane, a anunţat un oficial regional, relatează AFP.

12 dec. 2019, 10:38
Avion militar dispărut. Se caută rămăşiţele umane ale victimelor găsite pe mare

Am găsit unele fragmente de avion şi rămăşiţe ale unor persoane care se aflau la bord”, a declarat presei José Fernandez, intendentul regiunii Magallanes, din extremul sud al Chile.

Armata chiliană a anunţat anterior descoprirea, de către nava Antarctic Endeavour, a unor fragmente care ar putea fi bucăţi de spumă şi de rezervoare interne de combustibil ale avionului dat dispărut, un Hercules C-130. Aceste fragmente au fost localizate la 30 de kilometri de la ultima poziţie cunoscută a avionului, între Chile şi Antarctica, informează news.ro.

”Vom efectua expertize corespunzătoare, iar atunci când bucăţile de spumă vor fi aici, vom putea determina dacă este vorba într-adevăr de C-130”, a declarat Eduardo Mosqueira, comandantul celei de-a IV-a Brigăzi aeriene de la Punta Arenas, la 3.000 de kilometri sud de Santiago. Fragmentele erau  aşteptate la Punta Arenas joi sau vineri, a precizat el.

Avionul a decolat luni de la baza Chabunco de la Punta Arenas, la ora locală 16.55 (21.55, ora României), către baza antarctică Eduardo Frei. Contactul radio cu avionul de transportmilitar a fost ”pierdut” la ora locală 18.13 (23.13, ora României), potrivit unui comunicat al Forţelor aeriene chiliene (FACH).

Aeronava survola Trecătoarea Drake, braţul de mare care desparte America Latină de Antarctica, temută de marinari din cauza condiţiilor meteorologice extreme din aceasta. În aceste ape, dintre cele mai agitate din lume, între Oceanele Pacific şi Atlantic, au murit peste 10.000 de marinari şi s-au scufundat 800 de vapoare din secolul al XVII-lea, informează news.ro.

Avionul a fost declarat ”sinistrat” la şapte ore după incident, a anunţat Armata aerului, subliniind că dispunea de rezerve carburant suficiente pentru a zbura până marţi, la ora locală 0.40 (5.40, ora României).

De atunci, 15 avioane şi cinci nave participă la operaţiuni de căutare. În afară de Chile, Argentina, Uruguay, Brazilia şi Statele Unite au trimis mijloace aeriene şi maritime la faţa locului. Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat pe Twitter că o navă aparţinând Marinei braziliene a descoperit ”obiecte personale şi fragmente compatibile cu” avionul dispărut, ”la 280 de mile marine (518 kilometri) de Ushuaia, în Argentina”, potrivit news.ro.

Aeronava transporta 38 de persoane – 17 membri ai echipajului şi 21 de pasageri, şi anume 15 militari din cadrul FACH, trei din Forţele terestre, doi de la o întreprindere de construcţii, Inproser, şi un funcţionar de la Universitatea din Magallanes. Ei urmau să efectueze ”sarcini de susţinere logistică” şi să revizuiască un oleoduct plutitor care alimentează cu carburant baza antarctică, cea mai importantă bază chiliană.