Avion prăbuşit în Italia: s-a aflat cauza căderii, ultima convorbire cu turnul de control înainte de a dispărea de pe radare

Pilotul a încercat să revină pe aeroportul de unde decolase, conform transcriptului convorbirii dintre acesta şi turnul de control.

04 oct. 2021, 17:07
Avion prăbuşit în Italia: s-a aflat cauza căderii, ultima convorbire cu turnul de control înainte de a dispărea de pe radare

Avion prăbuşit în Italia. O deviere de la traseu din cauza vremii nefavorabile. Este ultimul schimb de mesaje între pilotul avionului prăbuşit duminică la San Donato Milanese şi turnul de control de la Linate, de unde tocmai decolase aeronava cu opt persoane la bord, scrie La Stampa.

O frază care ar explica „devierea” de la traseul iniţial. După decolare, avionul şi-a urmat corect traseul, trecând peste Idroscalo şi Segrate, apoi, în loc să continue spre sud, spre Sardinia, şi-a schimbat ruta. Această schimbare a declanşat un schimb de mesaje cu turnul de control, care a cerut explicaţii. Solicitarea pilotului, convenită cu turnul de control, a fost de „o deviere uşoară” din cauza vremii nefavorabile.

Ultima discuţie radio a lui Dan Petrescu cu aeroportul: „De ce te-ai abătut din drum?”. Cele 16 secunde înainte de tragedie!
Avion prăbuşit în Italia. La aproximativ trei minute de la decolarea (la ora 13.04) de pe aeroportul Linate, aeronava, care ar fi trebuit să atingă o altitudine standard (conform indicaţiilor de pe ruta de plecare) de 5.000 de picioare, în timp ce se afla la o altitudine de aproximativ 3.500 – 4.000 de picioare, a continuat să vireze anormal spre dreapta, arată Centrul de control radar din Linate, care se ocupă de traficul pe cerul din nord-vestul Italiei. Cutia negară găsită va oferi mai multe răspunsuri.

Cine sunt victimele accidentului aviatic în care a murit miliardarul Dan Petrescu. O altă familie, complet distrusă

Traseul planificat

La plecarea de la Linate, toate aeronavele se îndreaptă spre nord, iar apoi, dacă trebuie să meargă spre sud, virează la dreapta pentru un timp şi apoi merg spre sud.

În acest caz, aeronava a continuat să vireze la dreapta fără să meargă spre sud. Pilotul, magnatul român Dan Petrescu, a răspuns explicând că face o „deviere”, pronunţând aparent „little deviation”, apoi a cerut şi ceea ce în jargonul tehnic se numeşte „vector”, adică spaţiu şi coordonate pentru a se întoarce la aeroport.

Un „vector” a fost imediat indicat, însă pilotul nu a raportat care era problema şi, prin urmare, nu a fost primit niciun semnal de alarmă specific. În camera de control s-a înţeles imediat că avionul a cerut revenirea pe pistă, deoarece exista o urgenţă precum o problemă meteo sau o defecţiune la motor.

La mai puţin de un minut după ultima comunicare (între 30 şi 60 de secunde), avionul a dispărut de pe radar, ceea ce se întâmplă când un avion se prăbuşeşte.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit cu motorul în flăcări, potrivit imaginilor şi relatărilor unor martori. O „cădere verticală” care nici măcar nu i-a dat timp pilotului să dea alarma la turnul de control.

Între timp, anchetatorii nu lasă nicio pistă neverificată. Verifică nu doar o eventuală defecţiune a motorului, care a luat foc înainte de impact, ci şi întreţinerea şi ultimele manevre efectuate de pilot.

Experții trebuie să clarifice ce s-a întâmplat de la deviere până la prăbușire

În acel moment, potrivit prognozei meteo, în zonă era burniță ușoară, vântul era slab și erau nori la altitudine joasă. În timp ce trecea prin nori aeronava Pilatus a început să piardă altitudine, iar după 16 secunde s-a prăbușit. Accidentul aerian și fumul provocat de explozie și incendiu au dus la închiderea aeroportului Linate timp de 10 minute.

Anchetatorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Zborurilor au preluat cazul, iar ei vor fi ajutați de informațiile înregistrate de „cutia neagră” a avionului.

Experții vor trebui să clarifice ce s-a întâmplat între momentul în care avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu a deviat de la ruta autorizată, dialogul scurt cu turnul de control și momentul în care avionul Pilatus PC-12 cu 8 persoane la bord începe să piardă rapid altutidine (25-30 de metri pe secundă). Datele preliminare colectate de trei platforme specializate arată totul s-a petrecut atât de repede încât piloții nici nu au avut timp să lanseze un semnal SOS.

Aeronava Pilatus PC-12 sosise în Milano din București în data de 30 septembrie. Ieri, la 12.52, avionul s-a deplasat din parcarea Linate Prime, terminalul zborurilor private, și s-a îndreptat către pista 36. La 13:04:08, aeronava a decolat îndreptându-se spre nord, zburând peste baza de hidroavioane din Milano, dar apoi s-a întors către sud. Odată ajuns deasupra caselor din Metanopoli, zborul deja deviase de la rută și prezenta anumite probleme. La 13:07:40, aeronava avansază cu 293 km/oră la o altitudine de 1631 de metri, dar două secunde mai târziu altitudinea scade la 1615 metri și viteza crește la 303 km/oră. După încă două secunde altitudinea scade cu încă 52 de metri.

Cu șapte secunde înainte ca avionul sa transmită ultimul semnal, este întregistrată viteza cea mai mare: 319 km/oră. Persoanele care cunosc aeroportul Linate au declarat pentru Corriera Della Serra că nicio procedură standard de decolare pe baza instrumentelor – care garantează despinderea verticală și orizontală de sol și orice obstacole în condiții de vizibilitate scăzută – nu necesită ca un avion să urmeze traiectoria adoptată ieri de avionul privat.

Experții consultați de Corriere Della Serra susțin că este posibil ca pilotul să se fi simțit rău sau să fie dezorientat odată ajuns în mijlocul norilor. Există totodată întrebări legate de experința și certificărilor pilotului.

Avionul a căzut peste o clădire în renovare. Imediat după impact, flăcările au cuprins mare parte din fațadă și din structura internă. Zeci de ambulanțe și autospeciale au fost dirijate spre imobilul cuprins de flăcări. Impactul a fost atât de puternic, încât incendiul provocat s-a extins și al vehiculele parcate pe strada de lângă imobilul lovit de avion.


loading...
Partenerii noștri