Avion prăbuşit în Kazahstan, mărturia unei supravieţuitoare: „Nu era haos la bord, nu erau ţipete”

Bilanţui tragediei este, la ora actuală, de 12 morţi şi peste 60 de răniţi.

27 dec. 2019, 11:24
Avion prăbuşit în Kazahstan, mărturia unei supravieţuitoare: „Nu era haos la bord, nu erau ţipete”

Maral Erman este una dintre supraviețuitoarele aeronevei prăbușite în apropierea oraşului Almaty, imediat după decolare.

Ea a povestit că avionul se zgâlțâia în timpul decolării și că, în momentul prăbușirii, inițial a avut senzația de aterizare, când de fapt „am lovit ceva”.

„Nu era haos la bord, nu erau țipete”, a mai spus ea, adăugând că membrii aeronavei au deschis ușile de urgență ca pasagerii să iasă afară. Ulterior ea a văzut că avionul „s-a rupt în două”.

Aeronava de tip Fokker 100 se îndrepta către capitala țării, Nur-Sultan, atunci când „a pierdut din altitudine în timpul decolării și a lovit un zid de beton”, după care a lovit o clădire, a informat Autoritatea Aeronautică din Kazahstan prin intermediul unui comunicat.

În momentul decolării aeronavei, aeroportul din Almaty era acoperit de o ceață densă. Autoritățile nu au oferit momentan informații cu privire la posibila cauză a prăbușirii aeronavei, dar au anunțat că au suspendat toate cursele realizate cu acest tip de avion până la finalizarea anchetei.

O comisie specială a fost înființată pentru a determina cauza prăbușirii, iar președintele țării Qasym-Jomart Toqayev a declarat vineri zi de doliu național, exprimând condoleanțe rudelor persoanelor decedate. El a precizat că „toți cei responsabili vor fi pedepsiți sever, în acord cu prevederile legilor”.

Compania Bek Air a fost înființată în 1999, având inițial zboruri pentru VIP-uri, iar în prezent compania se descrie pe site ca fiind prima companie aviatică low-cost din Kazahstan. Flota companiei este formată din șapte avioane de tip Fokker-100.