Avionul prăbuşit în Franţa: Povestea FEMEII care a găsit a doua cutie neagră a aparatului

După zece zile de căutări, Alice Coldefy - singura femeie care a intrat în echipa celor care au făcut investigaţii la locul tragediei - a găsit cea de-a doua cutie neagră a avionului care s-a prăbuşit în data de 25 martie, în Alpii francezi.

03 apr. 2015, 16:28

Alice Coldefy, singura femeie-ofiţer care a participat la ancheta asupra tragediei aviatice din Franţa, a fost şi singura care a găsit cutia avionului companiei Germanwings şi, mai mult decât atât, femeia se afla chiar în prima sa zi de lucru în cadrul echipei de investigatori, informează france24.com.

„Toată lumea a fost fericită. A fost o uşurare … o uşurare pentru toată lumea care a lucrat acolo fără pauză, timp de o săptămână şi jumătate”, a declarat Alice Coldefy, femeia detectiv montan, în vârstă de 32 de ani, pentru AFP.

Ea a fost singura femeie din cei 43 de membri ai puternicei echipe de elită a poliţiei montane (PGHM), ce a fost însărcinată cu recuperarea cadavrelor victimelor şi culegerea de probe de la locul accidentului. Joi, Alice intrase pentru prima dată în echipă. Împreună cu un coleg, a cercetat minuţios după haine, bagaje şi orice alte efecte ale victimelor.

Momentul-cheie al investigaţiilor

M-am concentrat pe efectele personale ale celor decedaţi. Am încercat să ajungem şi în zonele în care nu se făcuseră cercetări, pentru a recupera cât mai multă îmbrăcăminte. Iar când eram în toiul căutărilor, am găsit-o (cutia neagră, n.r.)„, a mai spus Alice.  Ea a precizat că, din cauza exploziei, cutia avea pe ea funingine şi se deformase uşor, semănând mai degrabă cu o cutie de pantofi. „Era greu de găsit în forma asta”, a spus Alice, pentru că se confunda cu peisajul stâncos din jur.

„Dispuneam de fotografii ale cutiei negre, din mai multe unghiuri. Le-am scos să ne uităm la ele şi le-am comparat apoi cu ceea ce găsisem acolo şi, într-adevăr, corespundea. Cutia neagră se afla sub resturile avionului, aproape de capătul unei râpe foarte abrupte.

Comandantul Unităţii de Poliţie Montană din Chamonix, Jean-Baptiste Estachy a declarat că este „foarte încântat de munca femeii”. „Este o persoană foarte discretă, care nu se laudă şi nu încearcă să iasă în evidenţă”, a mai spus comandantul.

Acela a fost momentul-cheie al investigaţiilor. Preţiosul obiect găsit a zburat imediat către Paris, unde experţii au putut să analizeze datele de zbor, care au arătat că Andreas Lubitz, copilotul, a pus aparatul în mod intenţionat pe pilot autolat pentru a-l face să se lovească de stânci şi chiar că ar fi mărit viteza manual, pentru a accelera prăbuşirea.

Alice Coldefy a devenit, în 2012, prima femeie care s-a înrolat în forţele de elită ale Poliţiei Montane din Chamonix. În cele 15 unităţi din Franţa, există doar trei femei, între care Alice este una dintre ele.