Avionul prăbuşit la San Francisco nu avea defecţiuni tehnice şi zbura la joasă altitudine

Avionul Boeing 777 care a ratat aterizarea, sâmbătă, pe aeroportul din San Francisco nu prezenta a priori nicio problemă mecanică în momentul accidentului, a declarat duminică preşedintele general al companiei sud-coreene Asiana Airlines, relatează AFP, citată de Mediafax.

07 iul. 2013, 10:15
Avionul prăbuşit la San Francisco nu avea defecţiuni tehnice şi zbura la joasă altitudine

„Din ceea ce ştim, nu a fost o problemă de motor sau mecanică” înaintea accidentului, a explicat Yoon Young-Doo în cursul unei conferinţe de presă la Seul, adăugând că piloţii erau navigatori experimentaţi cu 10.000 de ore de zbor fiecare, informează Mediafax.

Yoon a anunţat că cele două persoane care au murit în accident erau pasageri de naţionalitate chineză – două adolescente născute în 1997 şi, respectiv, în 1996, care se aflau în spatele avionului a cărui coadă s-a lovit de pistă, potrivit primelor mărturii.

Cel mai recent bilanţ provizoriu al accidentului zborului 214 care venea de la Seul este de doi morţi şi 182 de răniţi dintre cele 307 persoane aflate la bordul aeronavei. Asiana Airlines a declarat că dintre cei 291 de pasageri, 141 erau chinezi, iar dintre aceştia 60 erau elevi şi profesorii lor, potrivit agenţiei oficiale China Nouă.

Potrivit lui Yoon, echipajul a anunţat normal aterizarea aeronavei şi le-a cerut pasagerilor să îşi pună centurile de siguranţă. „Nu a existat o procedură de urgenţă”, a declarat el.

Zbor la joasă altitudine

Un pasager chinez susţine că avionul Boeing 777 „zbura la altitudine foarte joasă”  înainte de a ateriza, cu vârful orientat în sus, şi de a ieşi de pe pistă.

Xu Da, un pasager care a supravieţuit, a povestit experienţa sa traumatizantă de la bordul avionului pentru televiziunea publică CCTV: „Am remarcat că avionul zbura destul de jos în momentul aterizării. Se pregătea să atingă solul când a accelerat brusc şi vârful a început să urce„, a continuat Xu, adăugând că a „simţit un şoc„. „Măştile de oxigen au coborât şi un miros dezagreabil a început să se răspândească în cabină. Puteam vedea şi scântei care veneau din faţa aparatului”, a povestit el.

După aterizare, cabina avionului era într-o „mare dezordine”, partea din spate prezenta o gaură mare şi bucătăria dispăruse.