Avionul rus încărcat cu blindate: Budapesta dă explicaţii oficiale

Ungaria își apără decizia de a permite tranzitarea spațiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancțiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească, informează site-ul Politico.eu.

01 aug. 2019, 19:07
Avionul rus încărcat cu blindate: Budapesta dă explicaţii oficiale

Gergely Gulyás, șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat miercuri că a fost permis tranzitul prin spațiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesită un acord special de tranzit.

„Desigur că am fost notificați în legătură cu o aeronavă civilă care a pătruns în spațiul aerian ungar, dar este în totalitate vorba de o notificare tip protocol, care doar este confirmată”, a declarat Gulyás, adăugând că, din motive geografice, înainte de ajunge deasupra Ungariei, avionul rus a trebuit să traverseze și spațiul aerian al Poloniei și Slovaciei, alte două state membre UE. Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că „implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE”.

Ministerul Apărării de la Belgrad a anunțat sâmbătă că zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state.

Anterior, conform ediţiei din Republica Moldova a agenţiei de presă Sputnik, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenția privind navigația pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate provenind din Rusia. Potrivit surselor citate, ar fi fost oprite aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de transportoare blindate BRDM-2.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri precizări referitoare la acuzațiile Serbiei, afirmând că România nu ar fi putut emite o licenţă de tranzit pentru produse militare de provenienţă rusească din cauza sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană. La scurt timp, Ministerul rus al Apărării a negat că România ar fi oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate „minciuni” şi că transportul a ajuns în Serbia.

„Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute”, se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis vineri seară.

Serbia a primit gratuit de la Rusia 30 de tancuri T-72 şi 30 de de vehicule blindate BRDM-2, dar și mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părți poartă discuții pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene Buk-M1, Buk-M1 și Tunguska, informează agenția de știri Tass.


loading...
Partenerii noștri