Avionul solar experimental Solar Impulse a aterizat în Ohio

Avionul Solar Impulse 2 a aterizat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Dayton, în Ohio (estul Statelor Unite), după ce decolase de la Tulsa (Oklahoma), intrând astfel în penultima etapă înainte de traversarea Oceanului Atlantic.

22 mai 2016, 10:17
Avionul solar experimental Solar Impulse a aterizat în Ohio

Avionul solar experimental pilotat de elveţianul Andre Borschberg a aterizat sâmbătă, la ora locală 21:56 (ora 03:56, ora Belgiei) pe aeroportul internaţional din Dayton, după 16 ore şi 34 de minute de zbor, cu mai bine de o oră înate decât era prevăzut iniţial să aterizeze, scrie presa belgiană.

Aparatul face un tur al lumii pentru a demonstra capacităţile energiei regenerabile. Escala pe care a făcut-o la Dayton este simbolică, aceasta urmărind să aducă în atenţie faptul că acest oraş este oraşul fraţilor Orville şi Wilbur Wright – doi dintre pionierii americani ai aviaţiei cunoscuţi pentru efectarea primului zbor cu o aeronavă motorizată, în 1903.

Citeşte şi Ce se poate întâmpla dacă nu setăm telefonul mobil pe „modul avion” atunci când călătorim cu avionul

Avionul solar SI2 îşi va încheia etapa nord-americană către New York şi va traversa Atlatincul înainte de a ateriza în Europa, dar nu înainte de a se întoarce de unde a plecat – în Abou Dhabi, de unde Bertrand Piccard şi copilotul său, Andre Borschberg,au plecat în data de 9 martie 2015. Avionul a fost nevoit să rămână la sol năuă luni din cauza unor defecţiuni care i-au afectat bateria solară în timpul voiajului din Japonia în Hawaii.

Aripile avionului solar SI2 sumt mai mari decât ale unui Boeing 747 şi conţin 17.000 de celule fotovoltaice care furnizează energia necesară elicelor şi bateriilor. Pe timp de noapte, avionul solar poate zbura datorită energiei care se stochează.

Deocamdată, avionul solar nu are perspective apropiate de a fi folosit şi ca avion solar comercial.