Avionul Solar Impulse 2 îşi reia călătoria în jurul lumii

Avionul Solar Impulse 2, care funcționează cu energie solară, își va relua zborul în jurul lumii peste câteva zile, urmând să decoleze din Hawaii odată ce condițiile meteorologice vor deveni favorabile.

18 apr. 2016, 05:38
Avionul Solar Impulse 2 îşi reia călătoria în jurul lumii

Solar Impulse așteaptă o fereastră favorabilă din punct de vedere al vremii pentru a putea zbura și nu putem să anunțăm o anumită dată și oră pentru decolare„, a explicat Chris Shigas, purtător de cuvânt al proiectului Solar Impulse, potrivit Agerpres.

Ambițiosul proiect de a călători în jurul lumii cu acest avion experimental revoluționar cu baterie solară, conceput în Elveția, a fost întrerupt în luna iulie, după ce a parcurs jumătate din periplul său de 35.000 de kilometri. Aparatul a rămas la sol câteva luni pentru repararea bateriilor avariate în timpul zborului deasupra Oceanul Pacific, cu o durată record de cinci zile și cinci nopți între Nagoya (Japonia) și arhipelagul american Hawaii.

Avionul a efectuat un prim zbor de probă la sfârșitul lunii februarie 2016.

Plecat din Abu Dhabi la 9 martie 2015, Solar Impulse 2 a parcurs până în prezent aproape 18.000 de kilometri.

Aripile sale sunt acoperite de peste 17.000 de celule fotovoltaice, cu ajutorul cărora se încarcă bateriile în timpul zilei. Piloții Andre Borschberg și Bertrand Piccard se succed pe rând la comanda avionului. Numit și „avionul de hârtie„, aparatul are o anvergură de 72 de metri, mai mare decât a unui Boeing 747, și cântărește 2,3 tone, greutatea unei furgonete.