Avocatul Gheorghe Pipera vorbește starea de urgență din Ungaria: „Înseamnă zero democrație”

Primul ministru Viktor Orban a anunțat, marți, prin intermediul unui mesaj video, că Ungaria a declanșat starea de urgență, motivând că măsura ar permite un răspuns mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina.

25 mai 2022, 21:02
Avocatul Gheorghe Pipera vorbește starea de urgență din Ungaria: „Înseamnă zero democrație”

În mesajul video amintit mai sus, Viktor Orban a spus că „Lumea este în pragul unei crize economice”, reiterând faptul că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a familiilor”.

Ce spune avocatul Gheorghe Pipera despre starea de urgență din  Ungaria

Avocatul Gheorghe Pipera a oferit publicului opinia sa asupra deciziei de peste graniță. El este de părere că măsura controversată luată de Ungaria sfidează democtrația și poate fi o scuză de a introduce în țară un regim  bazat pe ordinanțe militare.

„Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria pentru a … crea spațiu de manevră. De ce? Ca să țină în afara războiului Ungaria și familiile hune… Adică, trăiască lupta pentru pace. Cu acest precedent, putem fi aproape siguri că și alți liberali, ordoliberali sau paternaliști vor găsi pretexte pentru a conduce țări prin stări de urgență și ordonanțe militare. Cine și-a dorit economie de război, acum o are.

Urmează raționalizarea, cartelizarea, distribuția militarizată și planificată, adică tot ce era mai “bun” în comunism”. În situații de acest gen, nu mai există democrație, drepturi și libertăți individuale și nici economie de piață și competiție, merit și calitate a vieții”, scrie avocatul român, Gheorghe Pipera.

Citeşte şi: Dana Budeanu îl laudă pe Viktor Orban după câştigarea alegerilor din Ungaria: „A demonstrat tuturor că decontul şi judecata liderilor politici este doar naţională”

Viktor Orban susține că starea de urgență este o necesitate

Deși mulți au contestat starea de urgență din Ungaria, Orban susținând că ”este necesar pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina”, în condițiile în care prima stare de urgență făcea referire la pandemia de coronavirus, potrivit AFP.

„Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale. Acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni imediate. Guvernul, exercitându-și dreptul prevăzut de Legea fundamentală, declară starea de urgență din cauza războiului”, a mai scris liderul naționalist pe pagina sa de socializare, cu scopul de a explica, mai pe înțelesul oamenilor de rând, decizia luată de guvernul lui.

Conform expunerii de motive, un decret special poate fi emis doar dacă evoluţiile dintr-o ţară vecină au un impact serios în Ungaria din punct de vedere umanitar sau economic, sau dacă există o probabilitate realistă ca aceasta să se întâmple.

Citește și: Semnal de alarmă al Slovaciei. „Viktor Orban se pregătește să rupă în bucăți Slovacia cu ajutorul lui Putin”

Parlamentul a adoptat de asemenea modificări la legea privind managementul dezastrelor şi legislaţia aferentă. Potrivit modificărilor, guvernul poate suspenda unele legi sau devia de la prevederile lor pentru a asigura securitatea locuitorilor ţării, a bunurilor lor, precum şi stabilitatea economiei naţionale în situaţia unui pericol declarat din cauza unui război într-o ţară vecină.