Avocatul lui Udrea: Oricine intră în malaxorul justiţiei poate fi arestat. Mă tem că statul de drept nu există

Marius Striblea, avocat al Elenei Udrea, a declarat, la România TV, că arestarea preventivă a clientei sale a fost generată de "presiunea mediatică şi socială", nu de argumente de ordin juridic.
Filip Stan
05 mart. 2015, 18:00
Avocatul lui Udrea: Oricine intră în malaxorul justiţiei poate fi arestat. Mă tem că statul de drept nu există

Marius Striblea a precizat că aceeaşi judecători care, pe 17 februarie, au apreciat că Elena Udrea poate fi judecată în stare de arest la domiciliu, la numai două săptămâni au trimis-o din nou în arestul Poliţiei Capitalei.

Dacă ăsta este statul de drept – să arestezi un om pe speculaţii, atunci este un pericol pentru întreaga populaţie pentru că se poate întâmpla oricui (…) Oricine care intră în malaxorul justiţiei poate fi arestat. Rămân la ideea că arestul preventiv în cazul Elenei Udrea este luat ca urmare a presiunii mediatice şi sociale uriaşe„, a declarat Striblea.

Avocatul a afirmat că este greu de apreciat în ce măsură noua decizie de arestare a Elenei Udrea a fost generată de mesajele transmise de aceasta prin intermediul facebook-ului, însă oricum acestea nu au încălcat termenii arestului la domiciliu. „Doamna Udrea a ales să se exprima aşa ca o contrapondere la acuzaţiile DNA aduse în spaţiul public. Arestul preventiv nu poate fi folosit ca o restrângere la dreptul de exprimare (…) Interdicţia avută la arestul la domiciliu se referea strict la dosarul Microsoft„, a argumentat avocatul.

Striblea a afirmat că interdicţia comunicării cu alte persoane implicate în dosar a fost încălcată de Ana Maria Topoliceanu care ar fi comunicat cu Tudor Breazu, pentru a-şi pune de acord denunţurile. „Este probat, este filmat, iar doamna Topoliceanu este încă în libertate”, a reclamat Marius Striblea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca deputatul PMP să rămână în arest preventiv, instanţa respingând contestaţia depusă anterior de către Elena Udrea. Decizia ICCJ este definitivă.

Elena Udrea a fost arestată preventiv pe 25 februarie, după ce ICCJ a emis pe numele ei mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru a contestat decizia la curtea supremă, iar joi dimineaţă a fost adusă în faţa magistraţilor, care au luat o decizie definitivă.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea „Galei Bute”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De ce a fost ARESTATĂ Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”. MOTIVAREA ÎCCJ

Totodată, instanţa a respins propunerea DNA în cazul Elenei Udrea în ce priveşte acuzaţiile de tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ruxandra Dragomir pe Facebook: Marea confruntare – Udrea vs. resturile lumii

Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile şi pe câteva milioane de lei din averea Elenei Udrea, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, a declarat, vineri, avocatul deputatei Marius Striblea.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a mai stat în Arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Microsoft”. În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest şi plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatului PMP.

Ce a făcut ELENA UDREA în ŞASE ani de deputăţie

Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul „Microsoft”, cât şi în dosarul „Gala Bute”.

În 23 februarie, Camera Deputaţilor a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului PMP, în dosarul „Gala Bute”.

În dosarul „Gala Bute” sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PNL Ion Ariton (ales din partea PDL) este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească ţara şi să se prezinte la Poliţia Sibiu în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

 

 

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească Piedone la un abator din Popești-Leordeni. Șeful ANPC a rămas fără cuvinte. ”Nu îmi vine să cred”
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Dan Bordeianu, declarații neașteptate despre Adela Popescu, după 18 ani de la despărțire! Incredibil ce a recunoscut acum actorul: „Mie nu-mi plăcea deloc. Nu mă feresc, nu mă ascund”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Produsul la mare căutare, interzis în România de la 1 iulie 2025
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
O angajată a Universității din Varșovia a fost decapitată cu un topor de un tânăr
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul dintre cei mai mari actori. A strălucit pe scena Teatrului Național
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală