Avocatul Poporului, despre diferenţele de salarii între magistraţii cu aceeaşi vechime şi aceeaşi funcţie

Diferenţele de salarizare între magistraţii care au aceeaşi vechime şi îndeplinesc aceeaşi funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea la instanţe din circumscripţii diferite sunt susceptibile de neconstituţionalitate, consideră Avocatul Poporului. 
Iulian Tudor
19 iun. 2019, 09:53
Avocatul Poporului, despre diferenţele de salarii între magistraţii cu aceeaşi vechime şi aceeaşi funcţie

Avocatul Poporului a emis un punct de vedere la cererea Curţii Constituţionale, în care arată că diferenţele de salarizare între magistraţii care au aceeaşi vechime şi îndeplinesc aceeaşi funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea la nivelul unor instanţe din circumscripţii diferite, provenite din limitarea la 30% pe ordonator de credite a sumei sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, sunt considerate ca fiind susceptibile de neconstituţionalitate.

„Avocatul Poporului a apreciat că prevederile art. 25 din Capitolul II, Secţiunea 3 a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificată, sunt neconstituţionale în măsura în care creează diferenţiere de salarizare între persoanele care au aceeaşi vechime şi îndeplinesc aceeaşi funcţie de magistrat, prin limitarea la 30% pe ordonator de credite a sumei sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă fiind de natură a crea discriminări în cadrul aceleaşi categorii profesionale, respectiv cea a magistraţilor, în funcţie de structura personalului avut în subordine şi drepturile cuvenite, fără să existe o justificare obiectivă şi rezonabilă”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Conform sursei citate, s-a avut în vedere şi principiul „la muncă egală, salariu egal”, enunţat ca atare, expres şi generic, de art. 1 alin. (2) lit. i) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 – „Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi: (…) dreptul la … la un salariu egal pentru muncă egală”.

„Prin urmare, principiul de ordine publică «la muncă egală sau de valoare egală, salariu egal» exclude orice discriminare în materia stabilirii sau modificării salariilor. Dacă felul muncii este acelaşi, dacă cerinţele şi condiţiile de muncă sunt aceleaşi, dacă munca este egală sau de valoare egală, diferenţierile de salarizare pentru magistraţi nu se justifică. Se încalcă astfel principiile de echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru munca de valoare egală, pe baza principiilor şi normelor unitare privind stabilirea şi acordarea salariului şi a celorlalte drepturi de natură salarială ale magistraţilor statuate de legea unică de salarizare şi de Legea fundamentală”, scrie în comunicat.

În opinia Avocatului Poporului, ţinând seama de statutul special al magistraţilor, limitarea la 30% pe ordonator de credite a sumei sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, este de natură a crea discriminări în cadrul categoriei profesionale a magistraţilor, în funcţie de structura personalului avut în subordine şi drepturile cuvenite, fiind nesocotite prevederile art. 4, art. 16 şi art. 41 din Constituţie.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodii care se vor îmbogăți în perioada următoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce