Axa Pământului s-a deplasat. Ce se întâmplă cu planeta noastră

Axa Pământului s-a deplasat, susţin oamenii de ştiinţă care au examinat poziţia polilor magnetici de Nord si de Sud. Chiar dacă este un fenomen misterios, cercetătorii susţin totuşi că procesul are legătură cu schimbările climatice provocate de populaţia globului.

27 apr. 2021, 10:04
Axa Pământului s-a deplasat. Ce se întâmplă cu planeta noastră
Cercetătorii susţin că procesul are legătură cu schimbările climatice

Axa Pământului s-a deplasat. Expertii de la Geographic Sciences and Natural Resourses Research din China au aratat în cel mai nou studiu că şi transformarile din stocarea apei terestre din ultimele decenii a contribuit la deplasarea polilor magnetici.

Se crede ca acest fenomen misterios s-a produs datorita mai multor factori, inclusiv datorita existentei unei anomalii provenite din fierul topit din interiorul Pamantului. Insa, si alte elemente contribuie la deplasarea axei imaginare a Terrei, cum ar fi efectele schimbarilor climatice, cauzate de om.

Topirea mai rapida a ghetii sub influenta incalzirii globale a fost cea mai probabila cauza a schimbarii directiei polilor magnetici din anii ’90„, a explicat Shanshan Deng, cercetător la Institutul de Cercetare în Ştiinte Geografice şi Naturale din China.

Citeşte şi: Cum s-a format Luna, după ciocnirea Pământului cu planeta Theia. Simulare pe supercomputer VIDEO

Axa Pământului s-a deplasat

Motivul pentru care aceste schimbări sunt vitale este ca afecteaza distributia masei pe Pamant, contribuind la modul in care se roteste planeta noastra.

Va spun cat de puternica este aceasta modificare a masei Terrei – este atat de mare incat poate schimba axa Pamantului„, a spus Vincent Humphrey de la Universitatea din Zurich, potrivit Science Alert, citat de Ziare.com.

Cu toate acestea, deocamdata, nu sunt pericole pentru producerea unor catastrofe naturale. Expertul din Elvetia a spus ca „deplasarea axei Pamantului nu este suficient de accentuata, astfel incat sa afecteze viata de zi cu zi. Ar putea schimba durata zilei, dar numai cu cateva milisecunde„.