BABELE 2018: Cum ne alegem BABA în acest an. Tradiţii şi superstiţii în martie

Babele de martie sunt o tradiţie frumoasă de primăvară care vine de la romani. Tradiţia spune că fiecare îşi alege o babă între 1 şi 9 martie, iar aşa cum va fi  ziua pe care aţi ales-o, aşa o să va meargă tot anul.  

26 feb. 2018, 11:49
BABELE 2018: Cum ne alegem BABA în acest an. Tradiţii şi superstiţii în martie

BABELE 2018. De pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in acea zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani.  Altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv.

Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios.

Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.

Cum se alege baba de primavara

Pentru alegerea babei o metoda este aceea de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si 9 martie la intamplare. O alta metoda este de a-ti alege baba in functie de ziua de nastere, daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie.

Daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel : de exemplu cineva este nascut pe 23 decembrie, ziua in care ii pica baba se calculeaza astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.
Primele zile de martie, mereu schimbatoare – sunt ale babelor

Cum se aleg Babele. Baba se află în funcţie de ziua de naştere

Despre alegerea Babei, în poporul român circulă două variante.

Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile.

Cum se aleg Babele în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 a fiecărei luni, va avea baba conform cu ziua respectivă.

În cazul în care data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă eşti născut pe 28 mai, baba se calculează după o adunare simplă – 2+8=10, 1+0=1.

Pentru această dată, baba va fi pe 1 martie.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă.

De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.


loading...