BACALAUREAT 2013. Inspector DEMIS după scandalul FRAUDEI de la liceul Bolintineanu

BACALAUREAT 2013. Şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5, Iuliana Costeniuc, care a aranjat împreună cu directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" ca la această unitate de învăţământ să fie trimişi profesori supraveghetori indulgenţi pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat, a fost eliberată din funcţie.

03 iul. 2013, 09:39
BACALAUREAT 2013. Inspector DEMIS după scandalul FRAUDEI de la liceul Bolintineanu

Iuliana Costeniuc, profesor de chimie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Sectorul 5 al Capitalei, a fost eliberată din funcţia de inspector şcolar, după ce numele său a apărut în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul tentativei de fraudare a examenului de bacalaureat, care a avut loc luni, la proba scrisă la limba şi literatura română.

Profesoară de chimie, la fel ca directoarea liceului, Costica Vărzaru, Costeniuc a aranjat împreună cu aceasta din urmă ca la unitatea de învăţământ din Sectorul 5 să ajungă o comisie de supraveghere îngăduitoare şi dispusă să primească bani pentru a închide ochii în cazul anumitor elevi care au plătit pentru a putea copia.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece.

CITEŞTE ŞI: Mărturiile incredibile ale unui fost elev: Cum se strângea şpaga la liceul Bolintineanu VIDEO

Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Percheziţiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidaţi.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.