BACALAUREAT 2013: Peste 2.400 de absolvenţi de liceu renunţă să mai dea examenele

2.450 de absolvenţi de liceu din judeţele Hunedoara, Botoşani, Covasna şi Neamţ preferă să amâne examenul de Bacalaureat din această vară, motiv pentru care nu s-au înscris la sesiunea care va începe peste o săptămână.

04 iun. 2013, 10:56
BACALAUREAT 2013: Peste 2.400 de absolvenţi de liceu renunţă să mai dea examenele

Între cei 500 de absolvenţi din Hunedoara se numără elevi care au rămas corigenţi, dar şi tineri care au apreciat că nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru Bacalaureat.

„Pe ansamblu, în judeţul Hunedoara, la examenul de bacalaureat s-au înscris 4.901 elevi. Dintre aceştia, 965 provin din promoţiile anterioare, iar restul de 3.936 sunt absolvenţi ai liceului din acest an”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Marta Mate.

Vezi care este CALENDARUL EXAMENULUI

De asemenea, peste 1.000 de elevi din Botoşani, înscrişi în clasele a XII-a şi a XIII-a, au refuzat să participe la examenul de bacalaureat din vara acestui an.

Din cei peste 4.000 de elevi din clasele terminale din promoţia 2013, doar 2.776 s-au înscris pentru prima sesiune din acest an a bacalaureatului. „Din discuţiile pe care le-am avut în judeţ cu elevii, cei care nu doresc să meargă la învăţământul universitar nu vor să se prezinte la examenul de bacalaureat. Au spus că este un stres în plus. Nu-i putem obliga nici să se înscrie, nici să nu se înscrie”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Mihaela Huncă.

În total, la examenul de bacalaureat din vara acestui an s-au înscris 3.312 candidaţi, din care 536 sunt absolvenţi de liceu din promoţiile anterioare.

În Covasna, aproape 600 de elevi din ultimul an de liceu nu şi-au depus dosarele de înscriere pentru prima sesiune de bacalaureat în judeţul Covasna.

Inspectorul şcolar Farkas Csaba a declarat că, până pe data de 31 mai, când a expirat termenul limită pentru înscrierea la bacalaureatul din vară, au fost depuse 1.385 de dosare de către absolvenţii promoţiei din an, dintr-un total de 1.980 de elevi. Prin urmare, aproape 30% dintre aceştia nu vor susţine bacalaureatul în prima etapă fie pentru că au rămas corigenţi, fie pentru că au considerat că nu sunt suficient de bine pregătiţi.

Cele patru examene de evaluare a competenţelor lingvistice la disciplinele limba română, limba maternă, limba de circulaţie internaţională şi cele digitale vor începe pe 10 iunie şi se vor desfăşura la sediile fiecărui liceu. Probele scrise, care vor începe pe 1 iulie, vor avea avea loc în 15 centre de examinare din judeţul Hunedoara, special pregătite în acest scop.

În judeţul Neamţ, 351 de absolvenţi de liceu nu s-au înscris pentru examenul de bacalaureat anul acesta, motivaţia fiind în majoritatea cazurilor că nu sunt pregătiţi să susţină probele.

Profesorul Viorel Stan, inspectorul şcolar general al judeţului Neamţ, a declarat că există alţi 485 de elevi care au rămas corigenţi şi care nu s-au putut înscrie la Bacalaureat, dar că pot face acest lucru pentru sesiunea de toamnă, dacă vor promova corigenţele.

În total, în judeţ vor fi 5.164 de candidaţi la Bacalaureat, dintre care 836 sunt absolvenţi ai liceului în seriile anterioare. Pentru aceştia au fost înfiinţate 24 de centre de competenţe lingvistice şi digitale şi 13 centre de examen.