BACALAUREAT 2013. Cum să faci faţă examenelor. Vezi sfaturile unei ELEVE DE NOTA 10

Luni, 10 iunie, încep emoţiile pentru absolvenţii de liceu. Cel mai important examen din viaţa lor le bate la uşă, iar pentru a obţine cele mai bune rezultate este important să ţină cont de câteva sfaturi: nu învăţaţi până în ultima zi - dedicaţi-vă ziua de duminică activitaţilor de recreere, nu repetaţi materia până în momentul în care intraţi la examene, relaxaţi-vă între probe: plimbaţi-vă în natură, faceţi sport, staţi cu familia sau prietenii, faceţi lucrurile care vă dau o stare de bine, mâncaţi fructe şi legume - vă dau energie şi vă ajută să daţi randamentul maxim.

07 iun. 2013, 05:40
BACALAUREAT 2013. Cum să faci faţă examenelor. Vezi sfaturile unei ELEVE DE NOTA 10

După săptămâni întregi de pregătire pentru bacalaureat, a venit momentul ca liceeni să-şi dovedească cunoştintele acumulate. Timp de patru saptamani, ei vor trăi intens fiecare probă pe care o au de trecut. Inevitabil, stresul şi emoţiile vor apărea, însă acestea pot fi gestionate cu succes.

CITEŞTE ŞI: Cum te pregăteşti pentru PROBELE ORALE şi cum îţi gestionezi emoţiile

Arghiropol Radiana este unul dintre cei 67 de elevi care, în 2012, au promovat bacalaureatul cu nota 10. Tânăra a absolvit Colegiul Naţional Iaşi, iar acum studiază managementul turismului la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Performanţa pe care Radiana a obţinut-o la bacalaureat o recomandă ca fiind una dintre cele mai potrivite persoane care să dea câteva sfaturi extrem de utile celor care se pregătesc să intre în febra examenului de maturitate.

În săptămâna care a precedat bacalaureatul, aceasta a îmbinat studiul cu activităţile de timp liber, activităţi la care este bine să nu renunţaţi în toată perioada de examene. Vă vor ajuta să vă relaxaţi şi veţi fi mult mai concentraţi pentru următoarea probă.

În fiecare zi, cu mici excepţii, mergeam la sală câte o oră jumătate – două ore. Scopul nu era atât să îmi menţin condiţia fizică, ci mai mult să scap de stresul mental al examenelor. O oră de aerobic îţi necesită toată concentrarea pentru a rezista efortului fizic, ceea ce face ca presiunile legate de examen să fie date complet uitării„, a spus Radiana.

După ce toate informaţiile au fost asimilate şi puse la punct până în cel mai mic detaliu, Radiana a ales să îşi petreacă ziua dinaintea primei probe cu cei apropiaţi.

În ultima zi, am ieşit cu familia la o terasă, m-am plimbat cu prietenul meu prin Copou (parcul Copou din Iaşi – n.r.) şi am ales să nu mă gândesc la proba din ziua următoare. Cu toate acestea, prima probă a fost Româna, unde aveam cea mai mare siguranţă de sine, astfel încât mi-a fost mai uşor să mă desprind”, a completat ea.

Cu toate că era bine pregătită să facă faţă subiectelor, Radiana a ales să repete câteva formule de matematică.

„Cu o zi înainte de proba la Matematică, nu m-am putut abţine din a repeta formulele pe care nu eram sigură că le reţinusem şi a lucra ultimele probleme cu un grad mai mare de dificultate. Probabil nu este cel mai bun sfat pentru alţi elevi să facă acelaşi lucru, întrucât unele probleme pe care nu ştiam să le rezolv aşa cum aş fi vrut mi-au scăzut mult siguranţa de sine. Oricum, nu e omeneşte posibil să fi acoperit absolut toată materia. E o loterie, într-un fel. Din momentul în care am văzut subiectele la matematică, mult mai simple decât cele cu care mă chinuisem cu o zi în urmă, încrederea mi-a sporit şi am reuşit chiar să termin subiectul cu mult înainte de finalul timpului permis„, a mai precizat ea.

În timpul oricărui examen, cel mai greu de stăpânit sunt emoţiile. Chiar şi un elev foarte bine pregătit poate să fie copleşit de ele, iar acest lucru să-l împiedice să dea cel mai bun randament. Radianei, însă, emoţiile nu i-au dat prea multe bătăi de cap.

Probele orale nu au fost extrem de solicitante din punct de vedere mental. Presupun că singurul stres a fost generat de faptul că trebuia să vorbim în faţa unor examinatori şi să avem un discurs coerent, logic şi structurat, metodă de examinare cu care nu fuseserăm obişnuiţi. Cu toate acestea, câteva idei trasate pe hârtie se pot dovedi a fi de mare ajutor, iar repetatul acasă, în faţa oglinzii, chiar dă rezultate şi îţi creşte încrederea în sine. Emoţiile în ceea ce priveşte probele scrise s-au terminat odată cu citirea subiectelor. Deşi ştii că eşti pregătit, mereu ai senzaţia că ceva ţi-a scăpat, există ceva ce nu ştii şi exact acela este subiectul din care vei fi testat. Aşa se face că, din momentul citirii cerinţelor, în care realizezi că ştii mai mult decât ai fi crezut, emoţiile dispar în cea mai mare măsură. Cele care rămân sunt în cantitate mai mică şi pot fi controlate spunându-ţi mereu cât de mult ai învăţat, cum nu este omeneşte posibil să nu ştii să rezolvi măcar parţial un subiect, dar şi luând, ocazional, mici pauze de 2-3 minute, în care să bei apă şi să îţi goleşti mintea de inerentul stres„.

CEL MAI BUN SFAT pentru liceenii care susţin Bacalaureatul, de la un elev de nota 10

„Nu faceţi greşeala de a vă subestima sau supraestima, în funcţie de „valoarea” care v-a fost atribuită de un profesor sau un părinte în timpul şcolii. Dacă aţi fost consideraţi elevi medii în liceu, nu înseamnă că nu aveţi oportunitatea să vă descurcaţi mult mai bine decât se aşteaptă oricine, iar faptul că aţi fost excepţionali nu garantează un rezultat foarte bun. Nu aveţi idee câte surprize am avut la examenul de anul trecut. Până la urmă, este doar un examen, nu reflectă într-o măsură de 100% interesul dat învăţăturii în cei patru ani. Ceea ce reflectă este capacitatea de self-management, pe care o vei folosi în toate episoadele vieţii. Cât de bine ştii să îţi structurezi timpul şi munca, cum îţi creezi un stil de învăţare şi o strategie, cum îţi controlezi impulsurile naturale: asta testează acest prim examen în adevăratul sens al cuvântului. Deşi o simplă notă nu dă valoarea ta ca persoană, îţi oferă o primă perspectivă asupra punctelor tale forte, precum şi a celor pe care poţi să le îmbunătăţeşti”.