BACALAUREAT 2013: Cum te pregăteşti pentru PROBELE ORALE şi cum îţi gestionezi emoţiile

BACALAUREAT 2013. Elevii de clasa a XII-a se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte pregătirea pentru examenele la Bacalaureat. Din cauza emoţiilor care sunt mai greu de stăpânit, probele orale au fost dintotdeauna mai dificile decât cele scrise. RTV.NET vă vine în ajutor cu câteva sfaturi pentru a trece cu brio peste examenul de maturitate.
Marilena Vili
16 mai 2013, 07:31
BACALAUREAT 2013: Cum te pregăteşti pentru PROBELE ORALE şi cum îţi gestionezi emoţiile

Sfaturile psihologului

Emoţiile sunt răspunsuri psihice de mare intensitate care presupun manifestări expresive, fiziologice şi subiective tipice. Odată cu apropierea examenelor, mai ales cele importante, elevii au trăiri interioare din ce în ce mai profunde.

Sub nicio formă nu au cum să nu existe emoţii. Absolut orice persoană, indiferent că este la vârsta copilăriei, adolescenţei sau ca şi adult, în momentul în care se prezintă la un examen are emoţii, are nişte trăiri interioare şi corpul îi dă anumite semnale care marchează o stare de agitaţie şi de tensiune. E cumva normal să existe starea asta pentru că starea respectivă este şi mobilizatoare, adică nu e numai inhibitoare”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, psihologul Alina Plăişeanu.

Această senzaţie de agitaţie nu trebuie să ducă neapărat la un rezultat mai slab. Ea poate să mobilizează organismul astfel încât toate procesele să fie la un nivel mai înalt de funcţionare.

Energia mobilizatoare poate fi mai importantă decât energia inhibitoare. Starea de presiune, dacă e convertită corect, poate să aducă mai multe beneficii. O stare de relaxare şi de indiferenţă dimpotrivă poate să subevalueze importanţa examenului cu care se confruntă„, explică psihologul.

Corpul şi creierul ştiu foarte clar ce au de făcut. În momentul în care elevii vor avea un subiect de rezolvat, ei vor putea selecta informaţia dacă au parcurs-o, deoarece aceasta rămâne stocată în memorie. Dacă au repetat şi au înţeles ceea ce au învăţat, le va fi mult mai uşor şi mai clar să reproducă.

Atunci când elevii se prezintă în faţa profesorilor la examen este bine să aibă o atitudine fermă, o atitudine în care să recunoască dacă nu ştiu, dacă greşesc, dacă se bâlbâie, că au emoţii, însă în acelaşi timp trebuie să fie foarte siguri pe ceea ce ştiu şi să susţină ceea ce au învăţat. Totodată, elevii nu trebuie să uite de respectul pe care trebuie să îl aibă faţă de dascălii care îi evaluează.

Examenul oral aduce un plus de emoţie pentru că este oral şi cred că, indiferent ce trăire are elevul respectiv şi cum se simte în raport cu profesorul, este important să-şi gestioneze atitudinea înspre fermitate. Este mult mai importantă atitudinea cu care tu spui un lucru, decât ceea ce spui uneori şi ele se pot îmbina mult mai bine spre succes”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Un alt sfat important este acela că elevii nu trebuie să se grăbească. „Important este să-şi ia timp să se pregătească, să pregătească subiectul, să respire, să-şi ia timp să vorbească despre subiectul respectiv, adică cumva să fie atât de conştienţi de ceea ce spun încât să-şi audă gândurile şi să nu se grăbească”, adaugă psihologul.

Şi părinţii au un rol extrem de important în pregătirea psihică a elevilor înainte de examen.

Părinţii ar trebui să-i încurajeze şi să le spună că ei sunt acolo orice s-ar întâmpla şi că orice s-ar întâmpla se găseşte o soluţie. Suportul şi sprijinul părintelui face 50% din atitudinea copilului de la examen. Ştiind că are pe cineva care îl acceptă aşa cum e indiferent ce face, dar care îl sprijină şi îl ajută, e foarte important”, spune Alina Plăişeanu.

Sfaturile profesorului

Obiectivul principal al examenului de Bacalaureat, proba orală, constă în modul în care elevii se exprimă, gândesc şi în maniera în care îşi expun ideile.

„De-a lungul celor patru ani de liceu, elevii au texte de literatură, noţiuni de literatură şi lecţii de comunicare. Examenul de competenţe lingvistice vrea să oglindească felul în care copiii percep un text literar, felul în care se exprimă, felul în care comunică. Acesta este rostul examenului, de a purta o discuţie pe o temă dată şi pentru a se vedea felul în care se exprimă, gândeşte, ce cultură, ce vocabular are la 19 ani un elev. Ei primesc un text la prima vedere, textul poate să fie literar sau non-literar, adică ficţional sau non-ficţional şi ei trebuie să îl citească expresiv, punctând, pentru că orice lectură care este expresivă face ca textul să fie mai bine înţeles. Când copilul termină liceul trebuie să citească cursiv, coerent şi să-i facă şi pe ceilalţi să înţeleagă„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, profesorul Alina Cocu.

În ceea ce priveşte ţinuta vestimentară, elevii care se prezintă la probele orale ale examenului de maturitate „se pot îmbrăca tineresc, conform vârstei lor, dar cu decenţă„.

Citeşte şi BACALAUREAT 2013: Cine participă la sesiunea specială. CALENDARUL examenului

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare