BACALAUREAT 2013: Inspectorul din Sibiu acuzat de fraudă este consilier la Arhiepiscopie

Inspectorul şcolar de religie din Sibiu Sorin Joantă, acuzat de trafic de influenţă la Bacalaureat, este consilier pe probleme de învăţământ la Arhiepiscopia Sibiu şi conduce singura grădiniţă ortodoxă din judeţ, aparţinând Mitropoliei Ardealului.

05 iul. 2013, 10:51
BACALAUREAT 2013: Inspectorul din Sibiu acuzat de fraudă este consilier la Arhiepiscopie

Potrivit site-ului Mitropoliei Ardealului, Sorin Joantă este unul dintre consilierii eparhiali din Arhiepiscopia Sibiu, răspunzând de probleme legate de învăţământ, potrivit Mediafax.

De asemenea, Joantă este directorul singurei grădiniţe ortodoxe din judeţul Sibiu, Grădiniţa „Sfântul Vasile cel Mare”, care aparţine de Mitropolia Ardealului. Unitatea a fost deschisă, în toamna anului 2009, într-o clădire din centrul municipiului Sibiu, proprietate a Bisericii.

Soţia lui Sorin Joantă, Cristina, este angajată a Poliţiei Judeţene Sibiu, la Compartimentul de control intern.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, depusă de aceasta în 15 iunie 2012 şi postată pe site-ul IPJ Sibiu, familia Joantă deţine un sfert dintr-un teren agricol de 665 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 530 de metri pătraţi în municipiul Sibiu, dar şi un teren agricol în comuna Şelimbăr, aflată în apropierea municipiului Sibiu.

De asemenea, familia Joantă are un apartament de aproape 70 de metri pătraţi şi o casă de locuit de 240 de metri pătraţi, în municipiul Sibiu.

Soţii Joantă mai au două maşini, una cumpărată în 2007, iar cea de-a doua în 2010 şi trebuie să plătească, unei persoane fizice, un credit de 20.000 de euro, până în anul 2020.

În 2011, Cristina Joantă a încasat, din salariul de poliţist, puţin peste 34.000 de lei, în timp ce soţul său a încasat 16.945 de lei de la Inspectoratul Şcolar Sibiu, 41.820 de lei de la Arhiepiscopia Sibiu şi 6.590 de lei ca formator pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pe site-ul ISJ Sibiu nu este postată declaraţia de avere a lui Sorin Joantă.

La rândul său, administratorul cantinei de la Colegiul Tehnic „Independenţa”, Viorel Giupană, acuzat şi el de trafic de influenţă, are un restaurant recent deschis în zona centrală a municipiului Sibiu.

Portarul colegiului a declarat că nu crede că Viorel Giupană ar fi luat mită. „Nu cred aşa ceva. Are magazin şi restaurante, nu cred că se complica el. Nu văd de ce s-ar complica. Era destul de apropiat de elevi şi tot timpul vorbea cu ei”, a declarat el.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de joi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Astfel, procurorii susţin că Giupană a primit, luni, de la candidatul respectiv suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susţinea că are influenţă asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi literatura română.

Conform sursei citate, în calitate de inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, cu sarcini în organizarea şi desfăşurarea examenului în judeţ, Sorin Joantă a acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din suma de 2.200 de lei, pentru a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu, astfel încât candidatul Stancă să promoveze proba de Limba şi literatura română.

Procurorii au dispus, în cazul lui Sorin Joantă şi Viorel Giupană, interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu, declara că întreaga comisie de bacalaureat de la acel centru de evaluare – formată din preşedintele Sorin Joantă şi alte patru cadre didactice – a fost demisă, măsura fiind luată pentru a nu plana suspiciuni asupra comisiei.

„ISJ Sibiu a decis demiterea întregii comisii de la Centrul Zonal 300 din Sibiu. Hotărârea vine ca urmare a învinuirilor aduse preşedintelui comisiei, din care mai făceau parte patru cadre didactice. Inspectoratul asigură candidaţii la examenul de bacalaureat, familiile acestora şi întreaga comunitate că acest incident regretabil nu va afecta desfăşurarea examenului din judeţul nostru”, preciza Creţulescu.

Întrebată de presă ce fel de coleg a fost Sorin Joantă, care este şi inspector şcolar, Livia Creţulescu a spus că acesta şi-a îndeplinit sarcinile cu responsabilitate.

„Preşedintele comisiei, care este inspector şcolar, nu a avut niciun fel de probleme până în prezent, este un om vertical care şi-a indeplinit cu responsabilitate funcţia de inspector”, spunea Creţulescu.

Potrivit sursei citate, Sorin Joantă nu a fost suspendat şi din funcţia de inspector, ci doar din cea de preşedinte al comisiei, el urmând să fie cercetat de către Comisia de Disciplină a ISJ.

Ea a preciza că cel de-al doilea cercetat în acest dosar de trafic de influenţă, Viorel Giupană, este administratorul cantinei de la Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu.

Joi, conducerea ISJ Sibiu a refuzat în prima fază să dea declaraţii presei, închizându-se într-un birou, inspectorul şcolar general Ştefan Firu ameninţând jurnaliştii că va chema Poliţia dacă mai insistă cu întrebări.

Vineri, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu, a declarat, că elevul de la Colegiul „Independenţa” din municipiul Sibiu, acuzat de cumpărare de influenţă la Bacalaureat, provine din generaţiile anterioare de absolvenţi.

„Elevul respectiv nu a terminat clasa a XII-a în acest an, ci în generaţiile trecute. El a mai susţinut examenul de bacalaureat, proba de Limba şi literatura română fiind singura care îi mai lipsea pentru a promova examenul”, a afirmat Livia Creţulescu.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii ISJ Sibiu, Toma-Ştefan Stancă a mai susţinut examenul de bacalaureat în 2011 şi 2012. În urma prezentărilor anterioare la examen, candidatul a obţinut notele 5.60 la Istorie şi 5.20 la Geografie, mai având de susţinut doar proba de Limba şi literatura română.