BACALAUREAT 2016: Profesorii vor să boicoteze examenul

Astăzi, 13 iunie, începe prima sesiune a examenului de Bacalaureat la care s-au înscris 137.444 de absolvenţi de liceu, prima probă fiind evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, anunţă Ministerul Educaţiei.

13 iun. 2016, 03:24
BACALAUREAT 2016: Profesorii vor să boicoteze examenul

Cadrele didactice sunt nemulţumite de faptul că măririle lor salariale sunt mult sub cele din Sănătate.
Lista care circulă prin şcoli în aceste zile pentru semnături în sprijinul boicotării examenelor naţionale, care încep de luni cu probele la bacalaureat, s-a mărit în doar 24 de ore. Dacă, în cursul zilei de joi, lista avea puţin peste 1.000 de semnături, în cursul zilei de ieri, un număr de 1.544 de dascăli ieşeni şi-au dat acordul pentru boicot. Această măsură vine ca urmare a faptului că dascălii sunt nemulţumiţi de sistemul de salarizare şi de măririle pe care le-a propus Guvernul.

„Subliniem că este una dintre acţiunile care nu se în­dreaptă împotriva elevilor, ci reprezintă doar un mesaj disperat pe care cei din învăţământul preuniversitar îl transmit guvernului Cioloş, în ceea ce priveşte situaţia din învăţă­mânt. Rugăm colegii să se implice în această acţiune, care va transmite cu certitudine mesajul pe care ni-l dorim. Oricum, profesorii care participă la examene erau plătiţi foarte prost; în anumite situaţii, banii primiţi nu asigură nici costurile deplasării la unitatea de învăţământ”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Din municipiul Iaşi au semnat pentru boicot un număr de 937 de profesori, de la şcolile din mediul rural, alţi 467 de profesori, de la şcolile din Paşcani s-au strâns 75 de semnături, iar de la şcolile din Târgu Frumos, 65 de semnături.

„În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă”, transmite Ministerul Educaţiei printr-un comunicat de presă.

Instituţia informează că, potrivit datelor, în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu.

Prima sesiune începe luni, 13 iunie, cu proba orală la limba română, care se va desfăşura pe parcursul a trei zile. În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă iar în perioada 21-24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 27 iunie şi 1 iulie. 

„Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu”, mai transmite Ministerul Educaţiei.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română.


loading...