BACALAUREAT 2016, sesiunea de toamnă: „Mi-a fost prea lene să învăţ. Vreau să fiu barman sau videoblogger, plec în Olanda”

BACALAUREAT 2016: 20.767 de candidați, aproape 80% din totalul celor înscriși, au fost prezenți la proba obligatorie a profilului din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat 2016, a anunțat Ministerul Educației.

25 aug. 2016, 07:15
BACALAUREAT 2016, sesiunea de toamnă: „Mi-a fost prea lene să învăţ. Vreau să fiu barman sau videoblogger, plec în Olanda”

BACALAUREAT 2016: La Colegiul Tehnic „Cibinium” ar fi trebuit să fie forfotă. Elevii care nu au luat BAC-ul în iunie, au susținut proba la istorie sau matematică. Agitația a lipsit, la fel și emoțiile, iar tinerii ieșeau rând pe rând abătuți și parcă plictisiți. Se aflau acolo din diverse motive, iar poveștile lor semănau, scrie Turnul Sfatului.

De cum voiai să faci un pas în curtea colegiului erai întâmpinat de persoane care încercau sa te convină să te înscrii la postliceală, „că înveți meserie”. Pe o bancă, doi băieți stăteau cu nasul în telefoane, cu căștile în urechi, foarte relaxați. Îmbrăcați lejer, unul dintre ei purta blugi rupți și o cămașă legată în talie. Păreau că așteaptă pe cineva, nu că au dat BAC-ul. Doar foaia de examen pe care o țineau mototolită în mână îi „dădea de gol”.

Barman sau videoblogger

Dony, așa cum îi spun prietenii, a dat pentru prima oară bacalaureatul, dar abia acum, în toamnă. A rămas corigent la matematică, nu prea se ducea la ore, și când mergea, râdea sau nu era atent. A terminat Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” și spune că nu o să obțină note de trecere, asta pentru că nu a făcut meditații. Vrea să se facă videoblogger, împreună cu alți trei prieteni, să lucreze ca barman și să urmeze un curs de fotografie.

„Nu am așteptări, știu că nu iau BAC-ul, poate la anul. La anul, din prima sesiune trebuie să scrie admis pe mine. O să fac meditații și poate mă și angajez, sau dacă nu, mă bag la o postliceală. Cred că o să lucrez ca barman, am mai făcut asta și mi se pare lejer. Puteam să iau BAC-ul din sesiunea asta, dar mi-a fost prea lene să învăț și am fost implicat în alte proiecte”, povestește tânărul.
Pentru Alexandru, aceasta este a doua oară când dă bacalaureatul. La sesiunea din vară nu i-a ieșit media și asta pentru că, după cum povestește și el, nu a învățat, de lene. Tânărul, elev al Colegiului Tehnic „Independența” povestește că, de la el din clasă, din zece elevi, doar o fată a reușit să obțină note de trecere. „La prima sesiune chiar nu m-am omorât cu învățatul, dar am avut cea mai mare medie din clasă, pe toți anii de liceu. Acum nu mi s-a părut greu, chiar mai ușor ca la sesiunea din vară. La matematică cred că îl iau, dar la biologie, vineri, nu știu ce o să fac”, spune elevul.

„Vreau să plec în Olanda”

Ionuț a ieșit tare abătut din sala de examen. Și el este tot la a doua încercare și de data asta speră să reușească. Planurile lui de viitor nu includ facultatea sau vreo postliceală. Vrea să plece în Olanda „la sigur”, să muncească într-un depozit. „Acum cred că o să îmi iasă media, dacă nu iau șapte, fac contestație. În vară nu prea am învățat, asta e vina mea, nu am ce face. Vreau să am BAC-ul, să se vadă acolo că am terminat liceul. Plec în străinătate că am unde, nu mă duc să risc, mă duc la sigur”, mărturisește Ionuț.

Pe o altă bancă, un profesor își sună elevii și corectează subiectele prin telefon. A fost supraveghetor și spune că, din păcate, nu s-au prezentat prea mulți candidați. Pe elevi îi mai așteaptă proba la una dintre materiile la alegere, care va avea loc vineri.

La probă scrisă – proba obligatorie a profilului, din cadrul sesiunii august-septembrie 2016 a examenului naţional de Bacalaureat, au participat 20.767 de candidaţi (dintr-un total de 25.963 de candidaţi înscrişi să o susţină). Rată de prezenţă înregistrată a fost de 79,99%. 19 candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Nu s-au prezentat 5.177 de candidaţi. Precizăm că alţi 16.298 de candidaţi au cerut recunoaşterea în sesiunea curentă a notelor obţinute la proba E)c) în sesiuni anterioare, conform reglementărilor în vigoare.

La proba scrisă  – limba şi literatura maternă, desfăşurată marţi, 23 august, au fost prezenţi 546 de candidaţi (dintr-un total de 626 înscrişi). Alţi 1.583 de candidaţi şi-au echivalat proba E)b) cu note echivalate din sesiuni anterioare. Ultima probă scrisă din această sesiune,proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d), are loc vineri, 26 august.

Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) sunt programate în data de 29 august. Rezultatele finale vor fi făcute publice la centrele de examen şi pe bacalaureat.edu.ro în data de 1 septembrie.