BACALAUREAT 2017, perle ROMÂNĂ BAC 2017. Elevii uimesc cu răspunsurile lor: Eul liric este trist şi pare să aibă boli nesfârşite

PERLE BACALAUREAT 2017. Elevii de clasa a XII-a au trecut luni prin emoţiile probei scrise de limba romana din cadrul examenului de bacalauret, dar nu oricum, ci cu un simţ al umorului extrem de dezvoltat. Perlele pe care le-au scris pe foaia de examen au întrecut orice imaginaţie.

27 iun. 2017, 17:19
BACALAUREAT 2017, perle ROMÂNĂ BAC 2017. Elevii uimesc cu răspunsurile lor: Eul liric este trist şi pare să aibă boli nesfârşite

BACALAUREAT 2017. Liceenii din anii terminali au susţinut, luni, prima proba scrisă din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, proba de Limba şi literatura română. Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, rata de participare a fost de 96,62% (96,12%, în prima sesiune din 2016). Mai exact, dintre cei 124.425 de candidaţi înscrişi s-au prezentat 120.220 de candidaţi. Au absentat 4.150 de candidaţi, iar 55 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Perlele candidaţilor la BACALAUREAT au stârnit şi în acest an amuzamentul corectorilor.

  • „Eul liric așteată răbdător, dar ea nu este nicăieri și atunci el îi aude numai glasul, care îi închide pleoapele”.
  • Eul liric este trist și pare să aibă boli nesfârșite, căzând într-o noapte adâncă și rece!”.
  • ,,Eul liric este supărat că are aşa un suflet ca nufărul ce intră în ape şi nu mai iese. De departe, de aproape, totul s-a sfârşit şi nufărul a pierit!”
  • ,,Poetul zice că sufletul său seamănă cu un nufăr pe ape, iar gândul lui pluteşte ca valu’ şi apoi s-a sfârşit cu amândoi!”

Probabil din cauza emoţiilor pentru unul dintre candidaţi, cuvântul ,,semeni” este sinonim cu semne! Motiv pentru care a scris în lucrare: „El s-a dus şi nu s-a mai întors, iar el visează cum îi spune o poveste, însă ea nu-l aude de unde o fi!”.

O profesoră de limba română și-a arătat îngrijorarea în privința perlelor elevilor de la examene.

„Perlele din lucrările elevilor de la bac și evaluare nu mă amuză. Mă întristează. E cinic să predai noțiuni abstracte unor copii nepregătiți să le înțeleagă și apoi să te amuzi pe seama disperării lor de a le folosi copilărește. E ridicol să le predai și să le ceri lucruri pe care cei mai mulți copii nu sunt capabili să le conceptualizeze. Ca atunci când îi dai bebelușului o pereche de pantaloni pe care și-o pune în cap. El știe că e îmbrăcăminte, dar nu știe cum să o folosească. Diferența este că la 1 an e amuzant, copilul învață repede, are o minte deschisă, foarte plastică. La 13-14 ani, se întâmplă în mintea copilului lucruri iremediabile, el învață ori să iubească literatura, ori să o privească cu indiferență sau cu ură”, a spus Cristina Tunegaru.

Cadrul didactic spune că din păcate elevii învață pe dinafară pentru examen scheme de compuneri, frânturi de fraze şi asta nu-i ajută deloc.

„Poate părea absurd, dar unii învață pe dinafară compuneri întregi pe care le aplică pentru orice text. Într-o fundătură ne-au dus teoria literară și analizarea textelor nepotrivite. Sunt curioasă, ce ar scrie în eseul despre procedeele de construcție a unui personaj literar cei care se amuză de perlele de la bac? Perlele sunt semnele târzii ale aversiunii copiilor față de felul în care se predă literatură, semne pe care nu reușim să le înțelegem și să le rezolvăm la timp. Iar prăpastia dintre copii și literatură crește mereu. Un eșec educațional care ar trebui să ne sperie și să ne determine să luăm măsuri”, a spus Cristina Tunegaru.

BACALAUREAT 2017. Marţi a avut loc proba scrisă la limba şi literatura maternă, primele rezultatele urmând să fie afişate în ziua de 5 iulie, când vor fi înregistrate şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, se vor afişa în data de 10 iulie 2017.