Bacalaureat 2022, sesiunea august – septembrie. De marţi încep probele scrise, prima este la Limba şi Literatura Română

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului național de bacalaureat 2022 (sesiunea august - septembrie), a anunţat Ministerul Educaţiei.

15 aug. 2022, 14:25
Bacalaureat 2022, sesiunea august – septembrie. De marţi încep probele scrise, prima este la Limba şi Literatura Română

Bacalaureat 2022 sesiunea august – septembrie 2022 începe marți, 16 august. Aproape 35.000 de candidați s-au înscris la sesiunea de toamnă la BAC 2022, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, aproape două treimi provin din promoţia anului 2022 (22.586 candidați), iar 12.237 candidați provin din promoţiile anterioare, a transmis Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi: Limba română ar putea rămâne probă separată la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu propusese o singură probă de evaluare a competenţelor generale formate în liceu

 

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) sunt programate în intervalul 22 – 29 august 2022

Probele scrise se vor desfășura în 138 de centre de examen, după următorul calendar:

– 16 August 2022 – Limba și literatura romana- proba E. a – proba scrisă;
– 17 August 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E. c – proba scrisă (matematica sau istorie);
– 18 August – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E. d – proba scrisă;
– 19 August – Limba și literatura materna – proba E. b – proba scrisă.

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) sunt programate în intervalul 22 – 29 august (cu excepția zilelor de 27 și 28 august).

Citeşte şi: Mai puţin de o lună până la deschiderea şcolilor. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022 – 2023

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

„Nu uitați ca este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, este interzis să comunicați între voi sau cu exteriorul, să transmiteți ori să schimbați între voi foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Nu riscați eliminarea din examen și pierderea dreptului de a vă prezenta la următoarele două sesiuni”, a transmis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii emise de Ministerul Educației cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

 

Rezultate BACALAUREA 2022 sesiunea august – septembrie

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare, va avea loc în data de 31
august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obținută pentru a încheia examenul cu succes este cel puțin 6 (șase).