BACALAUREAT. Organizarea celei de-a treia sesiuni la BAC, CONTESTATĂ pe motiv de „interese electorale”

BACALAUREAT. Prevederea din Ordonanţă de Urgenţă adoptată de cabinetul Ponta, care permite organizarea unei unei a treia sesiuni pentru cei care nu au dat BAC-ul sau nu au promovat examenul, este contestată. Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan acuză PSD că "se angajează, prin această măsură, să livreze 'clienţi' pentru universităţile private şi de stat".

03 iul. 2014, 08:21
BACALAUREAT. Organizarea celei de-a treia sesiuni la BAC, CONTESTATĂ pe motiv de „interese electorale”

Candidaţii care nu s-au prezentat la bacalaureat sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune specială, care ar putea fi organizată în februarie-martie. Acesta este una dintre prevederile Ordonanţei de Urgenţă adoptată de Guvern în sedinţa de joi, 26 iunie.

Actul normativ prevede astfel posibilitatea organizării unei sesiuni speciale pentru cei care nu s-au prezentat la bacalaureat sau care nu au promovat examenul.

‘S-a legiferat anul pregătitor pentru cei care nu şi-au luat bacalaureatul. Iar banii pentru acest an vin direct din finanţarea de bază (este vorba despre o veche iniţiativă legislativă a doamnei Andronescu – PL 537/2011 care a fost respinsă în noiembrie 2011. Acum PSD a găsit o modalitate de a ocoli Parlamentul şi a produce această schimbare). Pregătirea elevilor pentru acest examen se face deja în multe judeţe prin bani europeni. Alocarea unor fonduri bugetare pentru aceste activităţi nu este altceva decât o acţiune electorală cu care PSD ar dori să-şi fidelizeze un anumit tip de public’, a reacţionat vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, o altă măsură în sprijinul ‘şomerilor cu diplomă’ este şi introducerea celei de-a treia sesiuni de bac.

BACALAUREAT 2014 ISTORIE EDU.RO. Vezi aici SUBIECTELE ŞI BAREMUL DE CORECTARE

Din punct de vedere al organizării anului şcolar, această sesiune va da peste cap programul şcolar. De ce nu introduce PSD atâtea sesiuni până iau bac-ul toţi elevii? Prin această măsură, PSD se angajează să livreze ‘clienţi’ pentru universităţile private şi de stat – noi taxe plătite, noi subvenţii de la stat, păstrarea locurilor de muncă pentru politrucii din aceste facultăţi etc. Un alt interes electoral’, a afirmat Raluca Turcan.

Ea susţine că PSD continuă politizarea învăţământului românesc prin introducerea prevederii potrivit căreia hotărârile Consiliului de Administraţie se adoptă cu 2/3 din voturile celor prezenţi.

Turcan mai susţine că alin. (21) la art. 96 privind componenţa CA ‘vulnerabilizează’ statutul cadrelor didactice (care sunt minoritare numeric) şi decizia directorului şi încurajează ‘politizarea’ şi permite abuzurile din partea autorităţilor.

BAC 2014, SUBIECTE MATEMATICĂ BAC. Ce a spus acest elev când a ieşit de la proba de matematică VIDEO

 ‘În şcolile din mediul rural deciziile se pot lua de primar (care prin acest OUG poate fi membru în CA), director şi alţi doi membri. Mai mult, elevii au doar statut de observator şi numai la şedinţele CA unde se discută aspecte privind elevii. Întrebarea este: când nu se discută despre aspecte care îi privesc pe elevi? Prin această măsură elevii au fost îndepărtaţi de acest for de decizie! Art. 112, alin. (41) rezolvă ceea ce nu s-a reuşit prin Legea descentralizării: se doreşte, în subsidiar, trecerea clădirilor şi terenurilor palatelor şi cluburilor elevilor în proprietatea Consiliilor Judeţene sau Consiliilor Locale; se completează cu alin.(6) modificat: pentru schimbarea destinaţiei bazei materiale de către administraţia publică locală nu este nevoie decât de avizul conform al MEN. Concluzia: abandonarea educaţiei copiilor noştri în favoarea corupţiei şi a bunului plac al autorităţilor locale!’, a afirmat Turcan.