BACK TO ORIGINS! – Incursiune în istoria Egiptului antic, cea mai evoluată și fascinantă civilizație a omenirii

Universitatea Hyperion din București vă invită ăn cea mai emancipată civilizaţie în raport cu femeile din primele societăți antice.
Filip Stan
18 apr. 2024, 18:36
BACK TO ORIGINS! - Incursiune în istoria Egiptului antic, cea mai evoluată și fascinantă civilizație a omenirii
Universitatea Hyperion din București 50 de minute de regal egiptologic

Profesor Univ. Dr. Renata G. Tatomir, Președintele Senatului Universității Hyperion, Director al Centrului pentru Studierea și Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei CESPEOM– Universitatea Hyperion din București,  membru  în International Association of Egyptologists (IAE), împreună cu doamna fizician Adriana Godeanu-Metz, președintele Asociației BERGA-MOND – Spania, vicepreședinte al International Union for Interdisciplinarity and Transdisciplinarity in Complex Systemes – Belgia (I.U.I.T.C.S), au fost invitatele celebrului teleast Cornel Pavel Dărvășan, realizatorul emisiunii ȘTIREA CEA BUNĂ – A7 TV.

Amfitrionul a dezbătut împreună cu cele două interlocutoare evenimentul organizat de doamna Godeanu-Metz în Spania, în La Vall d’Uixo (provincia valenciana Castello), pe 16 februarie 2024, dedicat rolului femeii în societatea celei dintâi, mai evoluate și fascinante civilizații ale omenirii, civilizație egipteană faraonică, prin care a pus în evidență receptarea moștenirii culturale a acesteia. S-a arătat că, de-a lungul a trei milenii de civilizație, femeia egipteană a fost, pentru vremea ei și pentru mentalitatea globală a primelor civilizații, cea mai emancipată, chiar mult mai emancipată comparativ cu femeile din multe alte societăți actuale din lume.

Discuția s-a concentrat pe câteva idei esențiale atât pentru evenimentul din 16 februarie 2024, cât și pentru societatea actuală.

  1. Masa rotundă de egiptologie, care a deschis evenimentul hibrid din 16 februarie 2024 și în cadrul căreia Prof. Univ. Dr. Renata G. Tatomir a conferențiat despre Moștenirea Egiptului antic și rolul femeii în societatea egipteană. Discuția a beneficiat și de participarea internațională a doua specialiste egiptolog, Profesor dr Joanna Popielska-Grzybowska (Polonia) și Dr. Mónica M. Marcos(Spania).
  2. În cadrul emisunii, a fost, desigur, prezentată și ultima carte scrisă și publicată în timp record de către cele două interlocutoare, BACK TO ORIGINS, carte care beneficiază de o bogată ilustrație și informații științifice detaliate, oferite de Prof. Univ. Dr. Renata G. Tatomir, rod al documentării în Egipt. Imaginile sunt cu atât mai importante, cu cât, pentru protejarea lor, o serie de situri arheologice (precum mormântul reginei Nefertari din Valea Reginelor) se închid vizitatorilor pe termen nedeterminat.
  3. Doamna Adriana Godeanu-Metza prezentat celelalte două secțiuni ale evenimentului din Spania, axate pe moștenirea și valorificarea elementele culturale și simbolice egiptene antice în lumea modernă: concertul de muzică clasică ce a prezentat fragmente din opere celebre și defileul de modă – unul dintre creatori fiind Sergio Popa, un talentat tânăr român din Spania.
  4. Alte teme de interes științific dezbătute în cadrul emisunii: despre activitățile în care se implicau femeile egiptene și drepturile de care se bucurau (inclusiv să dețină proprietăți, să divorțeze și să fie educate); despre Osiris și Isis (și diferenta dintre învierea lui Osiris și învierea lui Isus); despre artă și știință, viață, moarte și nemurire din perspectiva mentalității egiptene antice; despre noile descoperiri cu privire la transportarea uriașelor blocuri de calcar (travertin) din care au fost construite piramidele egiptene de la Giza, de la carierele de piatră, la necropolă; despre elementele de știință egipteană, precum teorema pe care grecii antici și lumea modernă i-au atribuit-o lui Pitagora, dar pe care egiptenii o cunoașteau și o aplicau cu mult timp înainte, încă din anii 2000 î.e.n.
  5. În final, invitatele au vorbit și despre viitoarele lor proiecte de promovare la nivel internațional a egiptologiei românești de la Universitatea Hyperion din București, prin Centrul pentru Studierea și promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei-CESPEOM

Vizionare plăcută!

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Cu cât se vinde un Oltcit în 2024. Prețul îi va șoca pe mulți români
Capital.ro
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM: Venim cu două beneficii
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se mai întâmple"
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'