BAFTA 2019 – Roma, cel mai bun film – Rami Malek, cel mai bun actor în rol principal. LISTA CASTIGATORI PREMII BAFTA

Cea de-a 72-a ediţie a premiilor BAFTA, care va avea loc duminică seară la Londra, este o gală cu un favorit cert, filmul britanic "The Favourite", care va concura la 12 categorii, însă evenimentul nu a exclus surprizele în ultimii ani, iar lungmetrajul mexican "Roma" are, potrivit unor critici de specialitate, şanse reale să câştige premiul pentru cel mai bun film al anului.

10 feb. 2019, 07:03
BAFTA 2019 – Roma, cel mai bun film – Rami Malek, cel mai bun actor în rol principal. LISTA CASTIGATORI PREMII BAFTA

Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 24 de categorii de premii care au fost decernate la gala BAFTA 2019.

Cel mai bun film – „Roma”

Cel mai bun film britanic – „The Favourite”

Cel mai bun regizor – Alfonso Cuaron („Roma”)

Cel mai bun actor în rol principal – Rami Malek („Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Olivia Colman („The Favourite”)

Cel mai bun actor în rol secundar – Mahershala Ali („Green Book”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Rachel Weisz („The Favourite”)

Cel mai bun scenariu original – „The Favourite” (Deborah Davis, Tony McNamara)

Cel mai bun scenariu adaptat – ” BlacKkKlansman” (Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott)

Cel mai bun film străin – „Roma” (Alfonso Cuaron, Gabriela Rodriguez)

Cel mai bun documentar – „Free Solo”

Cel mai bun lungmetraj animat – „Spider-Man: Into the Spider-Verse”

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic – „Beast” (Michael Pearce – regizor, scenarist; Lauren Dark – producător)

Cea mai bună coloană sonoră – „A Star Is Born” (Bradley Cooper, Lady Gaga, Lukas Nelson)

Cea mai bună imagine – „Roma”, (Alfonso Cuaron)

Cel mai bun montaj – „Vice” (Hank Corwin)

Cea mai bună scenografie – „The Favourite” (Fiona Crombie, Alice Felton)

Cel mai bun design de costume – „The Favourite” (Sandy Powell)

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri- „The Favourite” (Nadia Stacey)

Cel mai bun sunet – „Bohemian Rhapsody” (John Casali, Tim Cavagin, Nina Hartstone, Paul Massey, John Warhurst)

Cele mai bune efecte vizuale – „Black Panther” (Geoffrey Baumann, Jesse James Chisholm, Craig Hammack, Dan Sudick)

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie – „Roughhouse” (onathan Hodgson, Richard Van Den Boom)

Cel mai bun scurtmetraj britanic – „73 Cows” (Alex Lockwood)

Rising Star Award (trofeu votat de public) – Letitia Wright

BAFTA Fellowship – Thelma Schoonmaker

Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic – Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, cofondatori ai Number 9 Films. 

BAFTA 2019 – Lungmetrajul ”Roma”, produs de Netflix, a fost desemnat cel mai bun film

Lungmetrajul „Roma”, regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron şi produs de platforma de streaming video Netflix, a câştigat premiul BAFTA la categoria „cel mai bun film” la cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor atribuite de British Academy of Film and Television Arts, potrivit AFP.

Peliculele nominalizate în 2019 la această categorie au fost „BlacKkKlansman”, „The Favourite”, „Green Book”, „Roma” şi „A Star Is Born”.

Filmul câştigător este o dramă turnată în alb negru, care relatează evenimentele petrecute pe durata unui an în familia unei menajere din Ciudad de Mexico, la începutul anilor 1970.

Pelicula primise şapte nominalizări la premiile BAFTA din acest an.

În 2018, trofeul acestei categorii a fost câştigat de lungmetrajul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

BAFTA 2019 – Olivia Colman a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal

Olivia Colman a câştigat premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal datorită interpretării sale din filmul „The Favourite”, duminică seară, la Londra, la cea de-a 72-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts, relatează AFP.

La această categorie au concurat actriţele Glenn Close („The Wife”), Lady Gaga („A Star Is Born”), Melissa McCarthy („Can You Ever Forgive Me?”), Olivia Colman („The Favourite”) şi Viola Davis („Widows”).

În filmul „The Favourite”, Olivia Colman interpretează rolul unei regine britanice din secolul al XVIII-lea.

Acesta este primul premiu BAFTA câştigat de Olivia Colman, care a primit în acest an şi o nominalizare la Oscar, pentru acelaşi rol. Artista britanică are în palmares trei premii BAFTA TV.

În 2018, premiul BAFTA aferent acestei categorii a revenit actriţei Frances McDormand pentru rolul interpretat în filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

BAFTA 2019 – Rami Malek, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Rami Malek a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării sale din filmul „Bohemian Rhapsody”, duminică seară, la Londra, la cea de-a 72-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts, potrivit AFP.

La această categorie au fost nominalizaţi Bradley Cooper („A Star Is Born”), Christian Bale („Vice”), Rami Malek („Bohemian Rhapsody”), Steve Coogan („Stan & Ollie”) şi Viggo Mortensen („Green Book”).

În filmul „Bohemian Rhapsody”, actorul Rami Malek interpretează rolul cântăreţului Freddie Mercury, legendarul solist al trupei Queen.

Acesta este primul premiu BAFTA câştigat de Rami Malek. Pentru acelaşi rol, starul american este nominalizat în acest an şi la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

În 2018, premiul acestei categorii a fost câştigat de actorul Gary Oldman pentru rolul interpretat în filmul „Darkest Hour”.

BAFTA 2019 – ”Roma” a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin

Lungmetrajul „Roma”, regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron, a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin duminică seară, la Londra, la cea de-a 72-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts, potrivit site-ului revistei Variety.

La această categorie au fost nominalizate filmele „Capernaum”, „Cold War”, „Dogman”, „Roma” şi „Shoplifters”.

În 2018, trofeul a revenit lungmetrajului „The Handmaiden”, regizat de cineastul sud-coreean Park Chan-wook.

  • BAFTA 2019 – Mahershala Ali, desemnat cel mai bun actor în rol secundar

Mahershala Ali a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar graţie interpretării sale din filmul „Green Book”, duminică seară, la Londra, la cea de-a 72-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts, potrivit EFE.

Actorii nominalizaţi la această categorie au fost Adam Driver („BlacKkKlansman”), Mahershala Ali („Green Book”), Richard E. Grant („Can You Ever Forgive Me?”), Sam Rockwell („Vice”) şi Timothee Chalamet („Beautiful Boy”).

Acesta este primul premiu BAFTA câştigat de Mahershala Ali. Starul american a fost nominalizat în 2017 la premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar cu interpretarea din filmul „Moonlight”, care i-a adus premiul Oscar la aceeaşi categorie.

În 2018, premiul BAFTA aferent acestei categorii a revenit actorului american Sam Rockwell pentru interpretarea sa din filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Gala BAFTA 2019 are loc la ora transmiterii acestor informaţii la Royal Albert Hall din Londra.

Cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor BAFTA este prezentată pentru al doilea an consecutiv de actriţa de comedie Joanna Lumley. 

    • BAFTA 2019 – Rachel Weisz, cea mai bună actriţă în rol secundar

Rachel Weisz a câştigat premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar graţie interpretării sale din filmul „The Favourite„, duminică seară, la Londra, la cea de-a 72-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts, potrivit EFE.

La această categorie au concurat actriţele Amy Adams („Vice”), Claire Foy („First Man”), Emma Stone („The Favourite”), Margot Robbie („Mary Queen of Scots”) şi Rachel Weisz („The Favourite”).

Acesta este primul premiu BAFTA câştigat de Rachel Weisz. Artista britanică avea în palmares o nominalizare la premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, primită în 2006 pentru interpretarea din filmul „The Constant Gardener”. Pentru acelaşi rol, Rachel Weisz a câştigat premiul Oscar în 2006.

În 2018, trofeul acestei categorii a revenit actriţei Allison Janney pentru interpretarea sa din filmul „I, Tonya”.

  • BAFTA 2019 – ”The Favourite”, desemnat cel mai bun film britanic
Lungmetrajul „The Favourite”, regizat de cineastul Yorgos Lanthimos, a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, duminică seară, la Londra, la cea de-a 72-a ediţie a galei organizate de British Academy of Film and Television Arts, potrivit Press Association.

La categoria „cel mai bun film britanic” au concurat producţiile cinematografice „Beast”, „Bohemian Rhapsody”, „The Favourite”, „McQueen”, „Stan & Ollie” şi „You Were Never Really Here”.

În 2018, acest trofeu a revenit filmului „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

 

Filmul „The Favourite” a primit în acest an cele mai multe nominalizări – 12 – la premiile BAFTA şi conduce detaşat plutonul celor mai nominalizate pelicule, urmând să concureze inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun film britanic”. În plus, pelicula, regizată de Yorgos Lanthimos, dispune de o distribuţie în care abundă actori britanici, care spun pe ecran o poveste inspirată din viaţa reală a unui fost monarh britanic: regina Anne, interpretată de Olivia Colman. Aceste detalii ar putea să determine British Academy of Film and Television Arts să atribuie acestui lungmetraj premiul pentru cel mai bun film. „The Favourite” este şi preferatul criticilor, deşi există şi anumiţi jurnalişti specializaţi – Bonnie Fuller (de la publicaţia Hollywood Life) şi Peter Travers (de la revista Rolling Stone) – care spun că ar fi o greşeală subestimarea şanselor pe care le are filmul „Roma”, potrivit site-ului goldderby.com.

Ca număr de selecţii, „The Favourite” este urmat de „Bohemian Rhapsody”, „First Man”, „Roma” şi „A Star Is Born” cu şapte nominalizări, şi de „Vice” şi „BlacKkKlansman”, cu câte cinci nominalizări.

Este adevărat că majoritatea producţiilor britanice au câştigat premiul pentru cel mai bun film la galele BAFTA, performanţă reuşită de lungmetraje precum „The Queen” (2006), „Atonement” (2007), „Slumdog Millionaire” (2008) şi „The King’s Speech” (2010), pentru a numi doar câteva exemple recente. Însă membrii cu drept de vot din Academia britanică sunt adeseori bucuroşi să aleagă un film non-britanic, în special dacă acesta este un concurent puternic în sezonul premiilor cinematografice. „The Aviator” a învins „Vera Drake” în 2005. „Brokeback Mountain” s-a impus în faţa „The Constant Gardener” în 2006. „The Hurt Locker” a surclasat „An Education” în 2010. Iar „Boyhood” a depăşit ambele producţii britanice nominalizate la categoria „cel mai bun film” din 2015 – „The Imitation Game” şi „The Theory of Everything”.

În acest an, alături de „The Favorite”, la categoria „cel mai bun film” au fost selectate peliculele „BlacKkKlansman”, „Green Book”, „Roma” şi „A Star is Born”.

Filmul regizat de Yorgos Lanthimos a primit şi o nominalizare la „categoria cel mai bun film britanic”, unde va concura cu „Beast”, „Bohemian Rhapsody”, „McQueen”, „Stan and Ollie” şi „You Were Never Really Here”.

La categoria cea mai bună actriţă, Olivia Colman, premiată deja în luna ianuarie cu Globul de Aur pentru rolul din „The Favourite”, va concura cu Glenn Close („The Wife”), Lady Gaga („A Star Is Born”), Melissa McCarthy („Can You Ever Forgive Me?”) şi Viola Davis („Widows”).

Pentru „cel mai bun actor în rol principal”, Christian Bale, recompensat cu un glob de Glob de Aur în ianuarie, îl va înfrunta pe Rami Malek, un alt câştigător al Globului de Aur, nominalizat pentru rolul său din biopicul dedicat trupei Queen, „Bohemian Rhapsody”, dar şi pe Bradley Cooper („A Star Is Born”), Steve Coogan („Stan and Ollie”) şi Viggo Mortensen („Green Book”).

În ceea ce priveşte regia, actorul american Bradley Cooper a primit prima lui nominalizare la BAFTA la categoria „cel mai bun regizor” pentru lungmetrajul său de debut, „A Star is Born”, categorie în care va concura cu Spike Lee („BlacKkKlansman”), Pawel Pawlikowski („Cold War”), Alfonso Cuaron („Roma”) şi Yorgos Lanthimos („The Favourite”).

Cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor BAFTA va fi prezentată de actriţa Joanna Lumley şi va avea loc la Royal Albert Hall din Londra pe 10 februarie.