Balaurul dobrogean încă mai există în România: Trei exemplare, observate anul acesta

Trei exemplare din specia Balaurul dobrogean, cel mai mare şarpe din România, au fost observate anul acesta de cercetători în Parcul Naţional Munţii Măcinului din judeţul Tulcea, prin intermediul unui proiect derulat de Administraţia Parcului specia urmând să fie monitorizată începând de anul viitor.

03 iul. 2013, 10:18
Balaurul dobrogean încă mai există în România: Trei exemplare, observate anul acesta

„Eu caut această specie de şapte ani, iar alţi colegi cercetători – de 11 ani. Anul acesta, în Parcul Naţional Munţii Măcinului, am văzut trei exemplare din specia Balaurul dobrogean şi încă unul mort. Asta nu înseamnă că specia a reapărut, ci că nu am ştiut unde să-l căutăm„, a declarat pentru Agerpres biologul Parcului, Valentina Moraru.

Aceasta a mai spus că Balaurul dobrogean, specie rară protejată prin convenţii internaţionale, poate atinge o lungime de 2,6 metri, este neveninos, dar poate muşca atunci când se simte în pericol.

Specia a fost afectată ca urmare a dezvoltării aşezărilor umane, habitatele acesteia dispărând treptat. Omul este principala ameninţare a acestei specii şi nu numai a ei. El distruge habitatele, le fragmentează, omoară animalele, colectează specimene sălbatice, le explorează şi le modifică substanţial numărul, iar o populaţie nu poate rezista sub un anumit număr minim de indivizi”, a menţionat cercetătoarea Valentina Moraru.

În momentul de faţă, specia nu este monitorizată, acest lucru urmând să se întâmple în cadrul proiectului ”Asigurarea unui statut favorabil de conservare a speciilor şi habitatelor din Parcul Naţional Munţii Măcinului”, finanţat de UE şi în valoare totală de 2.746.116 lei.

Proiectul vizează achiziţionarea unui laborator mobil performant pentru cercetătorii Administraţiei Parcul Naţional Munţii Măcinului şi monitorizarea a nouă specii de interes european, printre acestea aflându-se atât Balaurul dobrogean, cât şi alte specii de floră şi faună.

Obiectivele proiectului sunt asigurarea unui statut favorabil de conservare a speciilor şi habitatelor din Parcul Naţional Munţii Măcinului şi modificarea atitudinii vizitatorilor faţă de natură, turiştii urmând să vizioneze anul viitor on-line la un centru informare din comuna Greci comportamentul unora dintre speciile care vor fi monitorizate.

Citeşte şi COMORILE României. LISTA animalelor rare care ar putea să dispară şi din ţara noastră FOTO