Balenele albastre din California, odinioară aproape de dispariţie, revin la nivelele istorice

Balenele albastre din California, cele mai mari animale de pe Pământ, odinioară ajunse în pragul dispariţiei din cauza vânătorii de balene, se află într-o revenire remarcabilă spre nivelul istoric din secolul al XIX-lea, potrivit unui studiu al Universităţii din Washington, publicat la sfârşitul săptămânii trecute şi preluat de Reuters.

09 sept. 2014, 12:03
Balenele albastre din California, odinioară aproape de dispariţie, revin la nivelele istorice

Balenele albastre din California, odinioară aproape de dispariţie, revin la nivelele istorice. Această redresare face din balenele albastre din California – al căror număr a atins acum, potrivit autorilor studiului, 2.200 de exemplare, adică 97 la sută din nivelul istoric – singura populaţie cunoscută de balene albastre care s-a refăcut.

‘Regenerarea balenelor albastre din California după vânătoare demonstrează capacitatea acestor populaţii de a se reface cu ajutorul măsurilor atente de gestionare şi conservare’, a spus Cole Monnahan, de la Universitatea din Washington, conducător al grupului de autori ai studiului, citat de Reuters.

În ciuda acestei redresări, balenele – care pot ajunge până la aproape 30 metri lungime şi cântări 172 de tone, de două ori mai mult decât cel mai mare dinozaur cunoscut – sunt încă lovite accidental de nave în largul coastei Californiei. Însă numărul exemplarelor afectate se încadrează în limitele admisibile din SUA, notează autorii studiului.

Grupuri care se ocupă de conservarea mediului au afirmat că cel puţin 11 balene albastre sunt lovite în fiecare an, de-a lungul coastei de vest SUA, de aproape patru ori nivelul permis de U.S. Marine Mammal Protection Act, emis în 1972, prin care sunt protejate mamiferele marine.’Chiar acceptând rezultatele noastre potrivit cărora nivelul actual al ciocnirilor cu nave nu va fi cauza, per ansamblu, unui declin al populaţiei, suntem în continuare preocupaţi ca aceste balene să nu fie ucise de nave’, a spus Trevor Branch, profesor de ştiinţe acvatice şi pescuit la Universitatea din Washington, citat de Reuters.

Potrivit unor studii publicate de universitate la începutul acestui an, circa 3.400 de balene albastre au fost capturate între 1905 şi 1971, cifră stabilită parţial prin examinarea unor arhive odată secrete din Rusia privind vânătoarea de balene. Autorii studiului susţin că populaţia de balene albastre din California este acum în creştere mai lentă, parţial din cauza ciocnirii cu navele şi de atingerea limitelor numerice ale habitatului.

‘Balenele albastre din California se refac pentru că am acţionat pentru oprirea capturilor şi începerea monitorizării. Dacă nu am fi făcut-o, populaţia de balene ar fi fost împinsă până aproape de dispariţie, soartă nefericită pe care au avut-o alte populaţii de balene albastre’, a spus Monnahan, adăugând că aceasta este o poveste de succes în domeniul conservării naturii, mai scrie Reuters.


loading...
Partenerii noștri