Bălţi cu apă puternic radioactivă, descoperite la centrala de la Fukushima

Publicat: Marţi, 20 August 2013 17:03 // Actualizat: Marţi, 20 August 2013 17:03 // Sursa: RTV.net

Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite în apropierea unor rezervoare de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power şi Autoritatea pentru reglementare nucleară.

Foto: thehindu.com

Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă, potrivit Mediafax.

Un angajat al TPECO, societatea care administrează centrala devastată de tsunami din 11 martie 2011, a descoperit luni, în jurul orei locale 09.50 (03.50, ora României) că apa se scurgea printr-o valvă şi că se formaseră bălţi.

Această apă provine dintr-un rezervor de stocare, iar scurgerea continua marţi dimineaţa, potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), care a afirmat însă că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific.

Un mic zid amplasat în jurul rezervoarelor de apă ar fi trebuit să oprească lichidul în caz de scurgeri. Totuşi, s-ar putea ca unele valve să fi fost lăsate deschise, ceea ce a permis apei radioactive să se scurgă, de unde şi apariţia bălţilor în afara acestui spaţiu închis.

Autoritatea pentru reglementare nucleară situează acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internaţionale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei "anomalii". Aceasta nu a constatat totuşi vreo schimbare în nivelul de radioactivitate la o anume distanţă de bălţi.

"Am ordonat TEPCO să cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca", a anunţat autoritatea.

TEPCO a început să pompeze apa din bălţi luni, la ora locală 19.00 (13.00, ora României), în ritm de un metru cub pe oră.

Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amplasate special în diferite locuri ale complexului) constituie una dintre problemele cele mai acute cu care se confruntă TEPCO. Acest lichid provine în mare parte din sistemul de răcire indispensabil pentru reactoare.

În plus, apa cu grad înalt de contaminare s-a acumulat în subsol, între reactoare şi Oceanul Pacific din vecinătate, unde o parte se deversează în ritm de 300 de tone zilnic. De asemenea, TEPCO este în curs de a pompa acest lichid radioactiv pentru a încerca să reducă scurgerile în mare, pe care compania le negase înainte de a deveni evidente.

În urmă cu două săptămâni, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis că autorităţile se vor implica mai mult în gestionarea acestei ape contaminate.

Potrivit expertului francez Jérôme Joly, director general adjunct la Institutul francez al radioprotecţiei şi siguranţei nucleare (IRSN), impactul asupra mediului înconjurător al acestor scurgeri de apă contaminată rămâne marginal în raport cu radioactivitatea totală emisă în 2011 în momentul accidentului.

Începând din martie 2011, TEPCO depune eforturi să facă faţă consecinţelor accidentului survenit la centrala Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord-est de Tokyo), în urma unui seism foarte violent şi a unui tsunami.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 aug 20:01
...avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power şi Autoritatea pentru reglementare nucleară. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H