Bambusul, planta care aduce noroc în casă. Cum o îngrijești ca să reziste cât mai mult timp

Bambusul este o planta exotică, cunoscută și sub numele de „arborele de fier”. În lume exista în jur de 1000 de specii de bambus. Dintre toate plantele cunoscute pe pamânt, bambusii sunt plantele arborescente care cresc cel mai repede.

25 ian. 2022, 13:36
Bambusul, planta care aduce noroc în casă. Cum o îngrijești ca să reziste cât mai mult timp

Există și bambuși care înfloresc anual, dar majoritatea speciilor înfloresc foarte rar, unele chiar la intervale de 60-100 de ani. Însa odată ce un bambus a înflorit, planta va intra în declin și va muri.

Se spune că bambusul este una dintre plantele care aduc noroc dacă le ai în casă. Pe lângă acest aspect, bambusul are efecte benefice asupra sănătății și bunăstării noastre. E o plantă ideală pentru a fi păstrată în apartament, însă e necesar să cunoașteți câteva aspecte înainte să vă cumpărați. Altfel, s-ar putea să nu reziste prea mult.

Puteți să creșteți bambusul atât într-un ghiveci de pământ, cât și într-o vază cu puțină apă. Dacă păstrați bambusul într-un vas cu apă, ar fi de preferat să optați pentru o vază transparentă și puteți pune și un strat de pietricele care să susțină rădăcinile plantei. Apoi, adăugați apă, însă numai cât să treacă câțiva centimetri de rădăcină.

Dacă alegeți bambus la gghiveci, folosiți un ghiveci cu gaură la bază și pământ care să permită drenajul. E bine ca pământul să nu fi fost fertilizat înainte. Îngrășământul în exces nu ajută planta să evolueze frumos.

Cât de des să udați bambusul

Dacă e într-o vază, ar trebui să îi mai puneți apă în fiecare săptămână. Schimbați-i apa cam o dată la 3-4 săptămâni, când observați că se formează alge. Atât pietricelele, cât și apa trebuie spălate bine cu apă fierbinte.

Dacă aveți bambusul în ghiveci, udați pământul cam o dată pe săptămână, dar fără să puneți multă apă. Bambusul e sensibil la clor și fluor, așa că aveți grijă de unde îi puneți apă, e mai bine să fie filtrată.

Deși are nevoie de lumină, nu-i trebuie lumina directă a soarelui. In mediul natural bambusul crește în locuri umbroase și foarte umede.

Bambusul de grădină este hrănit primăvara cu îngrășăminte cu azot, fosfat și potasiu într-un raport de 4: 3: 2. Raportul dintre elementele hrănirii de toamnă este diferit: 2 părți de azot și 4 părți de fosfor și potasiu. După fertilizare, tulpinile vechi sunt tăiate la nivelul suprafeței, iar locul este mulcit pentru iarnă cu un strat de frunze sau coajă de pin de 10 cm grosime.

Dacă utilizați substanțe organice ca îngrășământ, atunci fertilizarea se efectuează lunar pe tot parcursul sezonului și se oprește la începutul toamnei.