Ban Ki-moon face apel la încetarea focului în Yemen: 36 de morţi

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a lansat joi un apel la încetarea imediată a focului în Yemen, într-un moment în care el caută un nou mediator al ONU pentru găsirea unei soluții politice la conflict, relatează AFP.

17 apr. 2015, 09:19
Ban Ki-moon face apel la încetarea focului în Yemen: 36 de morţi

Yemenul ”este în flăcări”, a declarat Ban Ki-moon în cadrul unui dineu la National Press Club din Washington, cu ocazia unei reuniuni a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM). ”Fac un apel de încetare a focului imediat în Yemen de către toate părțile aflate în conflict”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Peste 300 de persoane, evacuate din Yemen cu o navă militară a Rusiei

Potrivit declarațiilor lui Ban Ki-moon, a sosit momentul ”să fie susținută ideea referitoare la instaurarea de coridoare care să permită trecerea ajutoarelor ce salvează vieți și de a trece la o pace adevărată”.

”Procesul diplomatic de pace susținut de Națiunile Unite este cel mai bun mijloc pentru a ieși din acest război, ce durează de mult timp și care are consecințe terifiante pentru stabilitatea regională”, a declarat secretarul general al ONU, precizând că încearcă să găsească un nou mediator care să fie trimis imediat în regiune.

AFP amintește că mediatorul ONU în Yemen, Jamal Benomar (marocan), a demisionat miercuri, în condițiile în care nu se întrevede nici o perspectivă de reglementare a conflictului după trei săptămâni de război pe care Arabia Saudită este hotărâtă să-l câștige împotriva rebelilor șiiți houthi, susținuți de Iran.

Potrivit unor surse concordante, cel puțin 36 de persoane au fost ucise în sudul Yemenul în noaptea de joi spre vineri, în cursul unor raiduri aeriene ale coaliției conduse de Arabia Saudită și în lupte între partizanii și adversarii șefului statului, Abd Rabbo Mansour Hadi.

Apel DISPERAT al unor români din Yemen. Mărturii din IADUL dezlănţuit la Taizz. Poziţia MAE