Fructul care îţi creşte IQ-ul se găseşte în orice supermarket. Câte trebuie consumate pe zi

Bananele sunt fructe ale căror beneficii pentru organism sunt incontestabile, de aceea este nevoie să consumi o singură porție din acest aliment, iar creierul tău îți va mulțumi.

27 ian. 2022, 20:11
Fructul care îţi creşte IQ-ul se găseşte în orice supermarket. Câte trebuie consumate pe zi

Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, mangan, vitamina C și fibre, dar știai că pot îmbunătăți memoria? Studiile arată că consumul de banane ajută studenții să învețe mai eficient și să îmbunătățească rezultatele la examene. De asemenea, conțin vitamina B6, care ajută producția de serotonină, norepinefrină și dopamină pentru a susține concentrarea.

Cum se mănâncă corect fructele. Mihaela Bilic a împărtăşit secretul: „Nu înseamnă că nu îngraşă”
Cu doar 121 de calorii, mai puțin de jumătate de gram de grăsime, fără colesterol și 3,5 grame de fibre, o banană mare este o alegere inteligentă pentru oricine încearcă să urmeze o dietă nutritivă fără a se îngrășa. O gamă largă de cercetări sugerează că consumul de banane vă poate face să pari mai inteligent, deoarece unele dintre vitaminele, mineralele și aminoacizii din banane joacă un rol în menținerea funcționării creierului la nivelul optim.

Vitamina B6 și funcția cognitivă

Obținerea unei cantități adecvate de vitamina B6 poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive. O banană mare furnizează aproximativ 0,5 miligrame din 1,1 până la 1,7 miligrame de vitamina B6 pe care Institutul de Medicină le recomandă zilnic. Într-un studiu din 1996 publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston au dat o serie de teste cognitive la 70 de bărbați, cu vârsta cuprinsă între 54 și 81 de ani. Ei au descoperit că bărbații cu concentrații mai mari de vitamina B6 au avut rezultate mai bune la două măsuri ale memoriei decât cele cu niveluri mai scăzute.

Trucul genial care te scapă de pesticidele din fructe şi legume. Toţi românii trebuie să îl afle
Magneziu

Când corpul tău metabolizează proteinele, produce amoniac, conform Institutului Franklin. Magneziul activează o enzimă care transformă amoniacul în uree, astfel încât organismul să-l poată elimina. Chiar și o cantitate mică de amoniac din creier vă poate împiedica capacitatea de a vă concentra și de a acorda atenție, așa că consumul de alimente bogate în magneziu este benefic pentru îmbunătățirea funcției creierului. O banană mare vă oferă 37 de miligrame de magneziu, un mineral care ajută la facilitarea activității electrice dintre celulele nervoase din creier. Institutul de Medicină recomandă adulților să consume între 265 și 350 de miligrame de magneziu pe zi.

Bananele, recomandate pentru bună-dispoziției

O banană mare vă oferă fiecare câte 12 miligrame de triptofan și tirozină, aminoacizi pe care corpul dumneavoastră îi folosește pentru a produce neurotransmițători serotonină și dopamină, care vă ajută să vă reglați starea de spirit, conform Centrului Medical al Universității din Maryland. Obținerea unei cantități adecvate din acești aminoacizi vă poate ajuta să rămâneți calm și concentrat, diminuând în același timp sentimentele de anxietate și stres. Institutul de Medicină recomandă adulților să consume 47 de miligrame de tirozină și 7 miligrame de triptofan pe zi.

Energia fructozei

Celulele din creier folosesc glucoza drept combustibil. Creierul tău nu îl poate stoca, așa că trebuie să furnizezi continuu glucoză creierului tău prin alimentele pe care le consumi. Când mănânci zaharuri rafinate, cum ar fi cereale dulci, bomboane și produse de patiserie, corpul tău epuizează rapid conținutul de carbohidrați, în special din zaharoză, lăsându-te să te simți lent și din nou foame câteva ore mai târziu. Fibra dintr-o banană încetinește descompunerea și eliberarea zaharurilor sale, în principal din fructoză, în fluxul sanguin, potrivit Institutului Franklin. Deoarece corpul tău folosește zahărul din fructe mai treptat decât zahărul rafinat, o banană este o modalitate bună de a obține un flux constant de combustibil pentru creier.

Ştiaţi că?

  1. Persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să consume banane ocazional, deoarece prin conţinutul bogat în potasiu sunt adjuvanţi nutriţionali hipotensori.
  2.  În plus, faţă de aceste beneficii cardiovasculare, potasiul găsit în banane poate ajuta, de asemenea, la sănătatea oaselor, deoarece poate contracara pierderea urinară crescută de calciu. Astfel şi demineralizarea osoasă.
  3. Bananele au un efect antiacid care protejează împotriva ulcerului gastric. Substanţele din banane ajută la activarea celulelor care compun mucoasa stomacului, astfel încât acestea produc o barieră de mucus gros, ca protecţie împotriva acizilor din stomac. Totodată, o serie de compuşi, care se găsesc în banane şi se numesc inhibitori de protează, ajută la eliminarea bacteriilor din stomac, agenţi patogeni ai ulcerului gastric.
  4. În sindromul diareic organismul este epuizat rapid de electroliţi şi bananele sunt ideale în această perioadă, iar asta pentru că redau echilibrul fluidelor şi refac rezervele de potasiu, electrolit care ajută la reglarea funcţiei cardiace.
  5. Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului.
  6. Bananele sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea noastră de a absorbi nutrient.
  7. Bananele sunt o sursă foarte bună de vitamine, B6 şi C.
  8. Bananele conţin minerale şi vitamine importante precum (fier, magneziu, calciu, fosfor, vitamina A, E, acid folic şi caroten).
  9. Un  mineral pe care îl găsim în banane este manganul este  un mineral care participă la funcţiile metabolice şi la sănătatea oaselor.
  10. Bananele oferă o cantitate mare de fibre care dau senzaţia de saţietate şi ajută la optimizarea tranzitului intestinal.

Amenzi în valoare totală de 28.000 de lei şi produse retrase de la consum, după controale ale ANPC la trei supermaketuri din Bucureşti/ Au fost găsite fructe cu mucegai sau consistenţa modificată, vitrine murdare şi produse expirate

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dat amenzi în valoare totală de 28.000 de lei în urma unor controale făcute la trei supermarketuri Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Capitală. Acolo au fost găsite fructe cu mucegai sau consistenţa modificată, vitrine murdare şi produse aflate la vânzare deşi erau expirate.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, joi, că au fost făcute controale mai multe magazine.

Astfel, verificări au avut loc la S.C. Kaufland România, pe şoseaua Alexandriei nr 152, după ce s-a primit o reclamaţie privind  comercializarea produsului ambalat în caserolă „Ouă de la bunica” cu termenul de valabilitate expirat. Comisarii au constatat că produsul nu se afla expus la comercializare şi nici în depozitul unităţii, dar au stabilit că, potrivit documentelor, reclamaţia se confirmă.

După extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse:
– cartofi roşii România ambalaţi în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate;
– mandarine vrac şi ambalate la plasa a 1 kg, cu pete maronii neconforme, lovituri mecanice, consistenţă modificată, necoapte, de culoare verde;
– castraveţi vrac, consistenţă moale;
– aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 40 de kilograme de legume şi fructe, în valoare de 300 de lei, a 3 kilograme de carne de pasăre congelată, în valoare de 80 de lei.

Un alt control a avut loc la S.C. Mega Image S.R.L., cu punctul de lucru în strada Petre Ispirescu, Nr. 86, ca urmare a unei reclamaţii privind calitatea produsului Carne tocată amestec porc şi vită „Gusturi Româneşti”. Produsul nu se afla la comercializare şi nici în depozitul societăţii, ultima intrare a produsului a fost în 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a făcut în 25.01.2022, conform documentelor.

Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele:
– „Salam de biscuiţi cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod S.R.L., ddm 09.03.2022, lot 332, ce prezenta la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezenta de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman;
– agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete şi ambalaje, precum şi acumulări excesive de gheaţă pe pereţii vitrinei;
– vitrina de expunere fructe şi legume, ambalate sau vrac, prezintă prezenta masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurităţi.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenda în valoare 15.000 lei si s-a dispus măsura de oprire definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 2 kilograme din produsul „salam de biscuiţi”, în valoare de 44,8 lei. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporara a comercializării produselor în vitrina de legume-fructe vrac şi ambalate.

Un al treilea control a avut loc la S.C. Carrefour România S.A. cu punctul de lucru in str. Mihail Sebastian, Nr. 88, în urma unei reclamaţii privind achiziţionarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casa de marcat discounturile promovate la raft, aspecte confirmate la momentul controlului.

Din verificările făcute la momentul constrolului, s-au constatat urmatoarele:
– la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezenta mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (ţelina, rădăcina de ţelina, varza alba, varza rosie, roşii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severa;
– produse alimentare (iaurt cremos cu bucăţi de cocos, marca Muller) expus spre comercializare avand data durabilităţii minimale depasita, respectiv 21.01.2022.

Societatea a fost sancţionată contravenţional conform cu amenda în valoare de 8.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficienţe.